Legea dialogului social, care a fost modificata la inceputul lui 2013, prevede ca fiind infractiune, pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei fapta persoanei care, prin amenintari ori prin violente, impiedica ori obliga un angajat sau un grup de angajati sa participe la greva ori sa munceasca in timpul grevei.
Textul de mai sus sanctioneaza incalcarea principiului potrivit caruia participarea la greva este libera. Nimeni nu poate fi constrans sa participe la greva sau sa refuze sa participe. Cu alte cuvinte, salariatii:
- pot participa la greva/ se pot alatura grevei in mod liber
- pot sa nu participe la un conflict colectiv, optiunea fiind de asemenea libera si individuala
- pot sa se retraga, dupa ce initial se alaturasera participantilor la conflictele colective.
Pentru asigurarea protectiei speciale a salariatilor organizatori ai grevei si a salariatilor participanti, singura conditie impusa de lege este aceea ca incetarea colectiva si voluntara a lucrului sa aiba loc numai cu respectarea prevederilor legii referitoare la declansarea si solutionarea unui conflict colectiv de munca.
Aici e cheia care delimiteaza infractiunea de fapta legala.
Citirea atenta a textului legal arata ca impiedicarea sau obligarea de care vorbeste art. 218, reprodus mai sus, este incriminata numai daca se savarseste prin amenintari sau violente. Orice alta modalitate de impiedicare sau de obligare nu constituie infractiune.
Bunaoara, daca autoritatea morala sau indemnurile „mobilizatoare” ale liderului de sindicat ii obliga oarecum… moral pe grevisti sa continue greva, desi multi dintre acestia nu mai sunt convinsi de eficienta demersului lor, aceasta nu constituie infractiune.
Simetric, daca greva este declansata sau continua ilegal (spre exemplu a fost declarata ilegal de tribunal, dar ea totusi continua) iar administratorul le transmite grevistilor un calcul privind pierderile inregistrate zilnic prin greva, care urmeaza a fi recuperate conform legii, aceasta nu reprezinta impiedicare si cu atat mai putin impiedicare prin amenintare (aplicarea legii nu e amenintare, e un drept!).
Nuantele textului legal, atent citit si adaptat fiecarui caz, arata bariera limpede dintre infractiune si fapta perfect legala.
Autor:
jurist si consultant in afaceri Horatiu Sasu
Sursa: „Cele mai frecvente motive de inchisoare pentru manageri”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<