Dupa cum bine stim, una dintre cele mai dese intalnite forme de inselaciune este cea cu cecuri. In randurile urmatoare va vom prezenta cateva aspecte esentiale referitoare la inselaciunea cu cecuri si cele 3 metode des intalnite in practica.
In ce priveste inselaciunea savarsita cu cecuri, exista trei modalitati alternative de savarsire:
- emiterea cecului fara a exista acoperirea necesara valorificarii acestuia;
- retragerea proviziei, depozitului, in totul sau in parte, inainte de valorificarea acestuia;
- interzicerea efectuarii platilor in termenul de valabilitate pe care il are cecul emis.
Inselaciunea prin cecuri a condus la cazuri extreme de interesante. Intr-unul din acestea s-a aratat ca, constituie infractiunea de inselaciune folosirea cecului fara acoperire de o alta persoana decat titularul, pentru inducerea in eroare a unei personae cu prilejul incheierii unui contract. (nota 1)
Intr-un alt caz s-a decis ca daca in momentul incheierii contractului, cecul emis pentru plata marfii nu indeplinea conditiile de validitate prevazute de lege, neavand aplicata stampila societatii comerciale emitente, nu putem discuta despre infractiunea de inselaciune. (nota 2)
Tot astfel, emiterea unui bilet la ordin, stiind ca pentru valorificare nu exista acoperirea necesara, nu se incadreaza in prevederile penale referitoare bla inselaciunea prin cecuri, biletul la ordin neputand fi asimilat cecului; o atare fapta, daca a fost savarsita cu intentia de a insela si s-a pricinuit o paguba, constituie infractiunea de inselaciune „simpla” (nota 3), respectiv inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, fapta care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
In schimb, exista
infractiune de inselaciune in contracte in cazul obtinerii unui credit pentru asigurarea unor activitati ale societatii comerciale beneficiare si depunerii imediate a banilor de catre administrator intr-un cont la purtator cu dobanda mai mare, in beneficiul sau propriu, urmata de restituirea imprumutului numai prin executare asupra bunurilor cu care s-a garantat. (nota 4)
nota 1) I.C.C.J., Decizia Sectiei penale nr.1927 din 11 aprilie 2002, conform www.scj.ro.
nota 2) I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr.632 din 7 februarie 2003, conform www.scj.ro.
nota 3) CSJ, Decizia Sectiei penale nr.663 din 6 februarie 2002, conform www.scj.ro.
nota 4)I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr.2801 din 31 mai 2002, conform www.scj.ro.
Autor:
jurist si consultant in afaceri Horatiu Sasu
Sursa: „Cele mai frecvente motive de inchisoare pentru manageri”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<