Dupa cum bine stim, una dintre cele mai dese intalnite forme de inselaciune este cea cu cecuri. In randurile urmatoare va vom prezenta cateva aspecte esentiale referitoare la inselaciunea cu cecuri si cele 3 metode des intalnite in practica.
In ce priveste inselaciunea savarsita cu cecuri, exista trei modalitati alternative de savarsire:
- emiterea cecului fara a exista acoperirea necesara valorificarii acestuia;
- retragerea proviziei, depozitului, in totul sau in parte, inainte de valorificarea acestuia;
- interzicerea efectuarii platilor in termenul de valabilitate pe care il are cecul emis.
Inselaciunea prin cecuri a condus la cazuri extreme de interesante. Intr-unul din acestea s-a aratat ca, constituie infractiunea de inselaciune folosirea cecului fara acoperire de o alta persoana decat titularul, pentru inducerea in eroare a unei personae cu prilejul incheierii unui contract. (nota 1)
Intr-un alt caz s-a decis ca daca in momentul incheierii contractului, cecul emis pentru plata marfii nu indeplinea conditiile de validitate prevazute de lege, neavand aplicata stampila societatii comerciale emitente, nu putem discuta despre infractiunea de inselaciune. (nota 2)
Tot astfel, emiterea unui bilet la ordin, stiind ca pentru valorificare nu exista acoperirea necesara, nu se incadreaza in prevederile penale referitoare bla inselaciunea prin cecuri, biletul la ordin neputand fi asimilat cecului; o atare fapta, daca a fost savarsita cu intentia de a insela si s-a pricinuit o paguba, constituie infractiunea de inselaciune „simpla” (nota 3), respectiv inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, fapta care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
In schimb, exista
infractiune de inselaciune in contracte in cazul obtinerii unui credit pentru asigurarea unor activitati ale societatii comerciale beneficiare si depunerii imediate a banilor de catre administrator intr-un cont la purtator cu dobanda mai mare, in beneficiul sau propriu, urmata de restituirea imprumutului numai prin executare asupra bunurilor cu care s-a garantat. (nota 4)
nota 1) I.C.C.J., Decizia Sectiei penale nr.1927 din 11 aprilie 2002, conform www.scj.ro.
nota 2) I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr.632 din 7 februarie 2003, conform www.scj.ro.
nota 3) CSJ, Decizia Sectiei penale nr.663 din 6 februarie 2002, conform www.scj.ro.
nota 4)I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr.2801 din 31 mai 2002, conform www.scj.ro.
Autor:
jurist si consultant in afaceri Horatiu Sasu
Sursa: „Cele mai frecvente motive de inchisoare pentru manageri”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<