Dupa cum bine stim, una dintre cele mai dese intalnite forme de inselaciune este cea cu cecuri. In randurile urmatoare va vom prezenta cateva aspecte esentiale referitoare la inselaciunea cu cecuri si cele 3 metode des intalnite in practica.
In ce priveste inselaciunea savarsita cu cecuri, exista trei modalitati alternative de savarsire:
- emiterea cecului fara a exista acoperirea necesara valorificarii acestuia;
- retragerea proviziei, depozitului, in totul sau in parte, inainte de valorificarea acestuia;
- interzicerea efectuarii platilor in termenul de valabilitate pe care il are cecul emis.
Inselaciunea prin cecuri a condus la cazuri extreme de interesante. Intr-unul din acestea s-a aratat ca, constituie infractiunea de inselaciune folosirea cecului fara acoperire de o alta persoana decat titularul, pentru inducerea in eroare a unei personae cu prilejul incheierii unui contract. (nota 1)
Intr-un alt caz s-a decis ca daca in momentul incheierii contractului, cecul emis pentru plata marfii nu indeplinea conditiile de validitate prevazute de lege, neavand aplicata stampila societatii comerciale emitente, nu putem discuta despre infractiunea de inselaciune. (nota 2)
Tot astfel, emiterea unui bilet la ordin, stiind ca pentru valorificare nu exista acoperirea necesara, nu se incadreaza in prevederile penale referitoare bla inselaciunea prin cecuri, biletul la ordin neputand fi asimilat cecului; o atare fapta, daca a fost savarsita cu intentia de a insela si s-a pricinuit o paguba, constituie infractiunea de inselaciune „simpla” (nota 3), respectiv inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, fapta care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
In schimb, exista
infractiune de inselaciune in contracte in cazul obtinerii unui credit pentru asigurarea unor activitati ale societatii comerciale beneficiare si depunerii imediate a banilor de catre administrator intr-un cont la purtator cu dobanda mai mare, in beneficiul sau propriu, urmata de restituirea imprumutului numai prin executare asupra bunurilor cu care s-a garantat. (nota 4)
nota 1) I.C.C.J., Decizia Sectiei penale nr.1927 din 11 aprilie 2002, conform www.scj.ro.
nota 2) I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr.632 din 7 februarie 2003, conform www.scj.ro.
nota 3) CSJ, Decizia Sectiei penale nr.663 din 6 februarie 2002, conform www.scj.ro.
nota 4)I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr.2801 din 31 mai 2002, conform www.scj.ro.
Autor:
jurist si consultant in afaceri Horatiu Sasu
Sursa: „Cele mai frecvente motive de inchisoare pentru manageri”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<