Posesorii de certificat verde ar trebui sa verifice daca actul le mai este valabil, intrucat valabilitatea acestuia a fost limitata in interiorul UE la 9 luni.
Tarile membre pot decide in continuare cum vor folosi certificatul verde in limitele granitelor nationale, insa pentru calatorii in cadrul UE actul va fi valabil doar 9 luni fara cea de-a treia doza (booster) de vaccinare. Culmea, insa, exista o exceptie pentru romanii care vin in tara!
Limitarea valabilitatii certificatului verde fara doza de consolidare a fost decisa pe baza orientarilor Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei 'booster' odata cu trecerea a sase luni de la incheierea schemei complete de vaccinare, intrucat eficacitatea vaccinului scade in acest timp.
Incepand de marti intra in vigoare si noile norme europene privind inscrierea dozelor "booster" pe certificatele de vaccinare. Astfel, acestea vor aparea cu inscrisul "3/3" in cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna si AstraZeneca si cu "2/1" in cazul vaccinului Johnson & Johnson.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat luni ca Romania trebuie sa se adapteze regulilor din Uniunea Europeana cu privire la certificatul digital COVID-19, dar, deocamdata, pana la o noua reglementare legislativa, certificatul digital este valabil pentru intrarea in tara noastra si pentru cei care au depasit 9 luni de la vaccinarea cu schema completa si nu au doza booster.
Prin urmare, pana la stabilirea noilor reguli pentru
certificatul verde, romanii:
A treia doza de vaccin este recomandata dupa 6 luni de la efectuarea schemei complete de imunizare. In unele tari deja s-a ajuns si la administrarea celei de-a patra doze.
Persoanele care nu au certificat verde (sau alte documente compatibile precum adeverinta de vaccinare sau de atestare a trecerii prin boala) vor sta in
carantina 5 zile la sosirea in Romania.