In momentul de fata, certificatul verde european iti permite accesul oriunde in tara, indiferent de incidenta cazurilor de Covid. Cine, insa, verifica originalitatea acestui document cu adevarat?
In localitatile unde incidenta cazurilor a depasit 3 la mie, certificatul verde este singurul document care iti garanteaza accesul daca implinesti una din urmatoarele criterii: ai fost vaccinat cu schema completa, ai trecut cu succes prin boala sau ai efectuat un test al carui rezultat este negativ (valabil doar 48 de ore). Cine verifica, insa, cu adevarat documentul acesta si veridicitatea sa? Ce pedepse risti, daca folosesti un astfel de document fals? Iata!
Vestea buna, in primul rand, este ca persoanele vaccinate scapa automat de toate restrictiile (fie carantina de noapte, fie nevoia de testare). Daca va incadrati in aceasta categorie, atunci e bine sa stiti ca tot aveti nevoie de acest certificat verde pentru a va demonstra imunizarea.
In al doilea rand, certificatul verde poate fi obtinut cu usurinta prin portalul dedicat realizat de STS. Mai multe detalii, aici:
Obtinere certificat verde.
In al treilea rand, pentru acces in spatiile mentionate mai sus certificatul verde trebuie verificat. Administratorii insarcineaza pe cineva cu aceasta datorie si persoana sau persoanele respective trebuie sa se asigure ca participantii/clientii sunt imunizati, au trecut prin boala sau au un test negativ efectuat de curand. In esenta, trebuie doar scanat acel cod QR. Pot fi adresate unele intrebari de control precum care este data nasterii sau numele de familie, insa afacerile vizate de verificarea acestui document nu au posibilitatea de a solicita si cartea de identitate.
In mod evident, apare intrebarea: cine verifica originalitatea certificatului verde cu adevarat?
Prin urmare, pot aparea oricand situatii in care abuzurile pot fi cu usurinta efectuate atat de clienti, cat si de afacerea vizata.
In al patrulea rand, organele abilitate cu functii de control pot oricand veni in inspectie. Politia sau Jandarmeria, in cele mai multe cazuri, pot solicita stabilirea identitatii pentru o persoana sau mai multe aflate la restaurant intr-o localitate in care indicele de infectare a depasit 3 la mie. Daca angajatul unitatii respective nu va poate cere cartea de identitate, fortele de ordine o pot face.
Daca se constata ca certificatul verde nu corespunde cu datele de pe cartea de identitate sau efectuarea vaccinarii nu exista in baza de date, atunci se ajunge la fapta penala.
Asadar, certificatul verde fals implica: fals in acte, uz de fals, fals intelectual si
abuz de incredere. Toate aceste fapte constituie infractiuni si se pedepsesc prin
Codul penal.
Mai mult, iata ce a spus Raed Arafat: "Daca cineva vrea sa abuzeze de acest lucru, sa vina cu certificatul altuia, inseamna ca cineva i l-a dat, a dat un CNP pentru persoana respectiva, pentru ca certificatul sa ajunga acolo. Ambele persoane vor fi intrebate cum a ajuns certificatul la persoana respectiva si de ce persoana respectiva a folosit un certificat fals. Cand intru in restaurant, se scaneaza si arata ca e certificat valid. Daca vine controlul si spune 'vreau sa vad doua-trei certificate', poate sa ceara organul de control si buletinul. Daca se vede ca este fals, inseamna ca persoana respectiva a prezentat un certificat fals si se intocmeste
dosar penal. Nu cred ca cineva doreste acest lucru".
Finalmente, retinem ca este imposibil pentru afaceri sa stabileasca cu exactitate daca acel cod QR este sau nu veridic. Asta, insa, nu inlatura raspunderea penala pentru persoana care a decis ca va folosi acest document fara drept.