Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cetatenia romana, retrasa pentru cei care vandalizeaza monumente

Un deputat a anuntat in sedinta de miercuri a Camerei Deputatilor ca va incepe o procedura legala prin care cei care vandalizeaza monumente romanesti sau intruchipand romani vor ramane fara cetatenie.

"Trebuie sa cream un precedent pentru romanofobii care isi permit sa atace Romania si tot ce este romanesc incalcand flagrant un juramant depus in momentul redobandirii cetateniei romane. Un astfel de comportament nu mai trebuie tolerat", a declarat Constantin Codreanu.

Parlamentarul spune ca vor ramane fara cetatenia romana toti cei care comit astfel de acte de vandalism si, in plus, le va fi interzis sa o mai obtina in viitor.

"Va fi un act de justitie pe care avem datoria sa il facem pentru cel a carui memorie a fost intinata de doua ori, atunci cand monumentul a fost distrus si acum, cand a fost vandalizat" a mai adaugat parlamentarul.

Pe 24 noiembrie, Asociatia Monumentum a anuntat ca inaugurarea monumentul dedicat granicerilor romani cazuti la Nistru in perioada interbelica din satul Olanesti, Stefan Voda, nu va mai avea loc pe 28 noiembrie 2019, din cauza consilierilor socialisti, a primarului Iurie Ostafi si a preotului Constantin Portarescu, ultimii doi fiind cetateni romani din 2014 si respectiv din 2009.

Potrivit sursei la indicatia consilierilor socialisti, un individ din sat a vandalizat monumentul prin distrugerea tuturor inscriptiilor si aplicarea unui strat de amestec uscat pentru a musamaliza profanarea.

Ulterior, preotul Constantin Portarescu, cetatean roman, a recunoscut ca s-a opus inaugurarii acestui monument deoarece nu a fost de acord cu faptul ca acesta urma sa fie sfintit de Preasfintitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, si nu de el insusi.

Acesta a mai spus ca monumentul inchinat lui Aurelian Mihailescu si eroilor romani care si-au dat viata in Primul Razboi Mondial nu trebuia sa aminteasca de acesta. 

retragere cetatenie romana

Aurelian Mihailescu a luptat in Primul Razboi Mondial, fiind decorat in mai multe randuri de Regele Ferdinand in luptele de la Turtucaia si Marasesti, iar in 1922 s-a casatorit la Criuleni cu o basarabeanca.

In mai 1923, a fost impuscat la datorie, dupa ce deconspirase o banda de bolsevici care pregateau asa-zisa "rascoala de la Tatarbunar" si aduceau clandestin, din URSS, armament in Basarabia.

Ulterior, in 1933, granicerii din Olanesti ridicasera un monument in memoria acestui granicer, care a fost distrus in 1945.

Cum poate fi retrasa cetatenia romana in prezent

Conform Legii cetateniei romane nr. 21/1991, cetatenia romania se poate pierde prin:

  • retragerea cetateniei romane;
  • aprobarea renuntarii la cetatenia romana;
  • in alte cazuri prevazute de lege.

 

Acelasi act normativ ne arata ca cetatenia ramana se poate retrage persoanei care:

  • aflata in strainatate, savirseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei;
  • aflata in strainatate, se inroleaza in fortele armate ale unui stat cu care Romania a rupt relatiile diplomatice sau cu care este in stare de razboi;
  • a obtinut cetatenia prin mijloace frauduloase.

 

Important! Retragerea cetateniei romane nu produce efecte asupra cetateniei sotului sau copiilor persoanei careia i s-a retras cetatenia.

Totodata, e important sa retinem faptul ca orice autoritate sau persoana care are cunostinta de existenta unui motiv pentru retragerea cetateniei romane poate sesiza, in scris, comisia de pe linga Ministerul Justitiei, avind obligatia sa produca dovezile de care dispune.

Retragerea cetateniei romane se face prin Hotarare de Guvern.

Data pierderii cetateniei romane prin retragere sau aprobarea renuntarii la aceasta este data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotaririi Guvernului.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cetatenia romana, retrasa pentru cei care vandalizeaza monumente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI