Avansul de numerar a fost introdus in legislatia din Romania in 2017, insa pana in momentul de fata nu s-a pus in aplicare.
Anumiti comercianti care folosesc POS-uri vor putea sa le dea bani clientilor, daca, bineinteles, acestia vor cere acest lucru. Normele de aplicare a legislatiei au fost publicate si sunt in vigoare de la inceputul lunii iulie.
Hotararea Guvernului nr. 949/2017 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost publicata recent in Monitorul Oficial. Actul se aplica deja, insa prevederile referitoare la acordarea avansurilor de numerar au fost programate sa se aplice efectiv abia de la 5 iulie.
Citeste si:
Posibilitatea acordarii avansului in numerar de maximum 200 de lei, de catre comerciantii cu POS care pun la dispozitie acest serviciu, a fost introdusa prin Legea nr. 209/2016, in vigoare de la 1 ianuarie 2017. In realitate insa, comerciantii au intampinat dificultati in a implementa noile masuri, care trebuiau corelate, totodata, si cu legislatia secundara.
Potrivit actului normativ al Executivului, avansul de numerar, in limita amintita anterior, se acorda persoanelor care au card bancar si cumpara ceva de la comerciantii respectivi. Acestia din urma transmit persoanei care solicita avansul care e suma maxima pe care i-o pot furniza, in conditiile in care, atunci cand comerciantul nu are in casa suma ceruta de un client, ca avans in numerar, va acorda suma disponibila.
Odata cu efectuarea unei astfel de operatiuni, comerciantii trebuie sa efectueze anumite operatiuni, prevazute in normele actualizate de Guvern.
Astfel, avansul de numerar trebuie introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea „avans in numerar”. Mai departe, se va emite bonul fiscal pe care se evidentiaza, alaturi de bunurile si/sau serviciile achizitionate, avansul in numerar acordat utilizatorului de card si, daca este cazul, comisionul perceput, ce poate fi de maximum 1%.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
Portal Codul Muncii
Citeste si:
Dupa emiterea bonului, clientul isi va primi suma de bani solicitata, in timp ce comerciantul va emite un document pe care va fi evidentiat avansul acordat, respectiv suma de bani extrasa din unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Acest document va fi atasat chitantei de plata si va trebui pastrat de comercianti, potrivit prevederilor din HG.
"Terminalul de plata consemneaza, in mod distinct, pe chitanta emisa, avansul in numerar acordat", mai scrie in HG nr. 949/2017.
Tranzactiile privind avansul in numerar sunt asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, o suma de maximum 1% din valoarea avansului acordat. Cu alte cuvinte, daca un client solicita unui comerciant 170 de lei, comisionul poate fi de maximum 1,7 lei.
S-ar putea sa te intereseze si: Indemnizatia de somaj pentru absolventii de liceu si facultate
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri