Clonarea umana - de la fictiune la realitate
In editorialul de astazi mi-am propus sa deschid o dezbatere pe tema unei probleme socante: CLONAREA. Subiectul a zguduit umanitatea si a starnit controverse care vor continua multa vreme de acum inainte.
Dupa ce cititi randurile urmatoare, va astept sa va exprimati si dvs. opiniile despre aceasta tema pe forumul e-juridic.ro, accesand link-ul urmator: https://www.consultantonline.ro/viewtopic.php?t=1046 .
Clonarea a fost adusa in atentia publicului in anul 1997 odata cu reusita unei echipe de cercetatori britanici de a clona un animal. Cu siguranta va aduceti aminte de isteria creata la vremea respectiva de celebra oita Dolly!
Din punct de vedere terminologic, potrivit definitiei data de dictionare, prin “clon” se intelege totalitatea indivizilor identici proveniti dintr-un singur organism pe cale asexuata. Cuvantul provine din englezul “clone”. In aceeasi acceptiune lingvistica, a “clona” inseamna a izola din clon indivizi care vor deveni cap de linie pentru noi generatii.
Cum subiectul a avut un impact deosebit asupra societatii, lumea juridica nu a putut ramane nici ea pasiva. Prin urmare, s-au luat masuri pentru stoparea legala a clonarii, asa cum vom vedea in continuare, in editorialul de astazi.
Legiuitorul roman a incriminat expres in Codul Penal faptele de natura infractionala privind “MANIPULAREA GENETICA”, raspunzand astfel dorintelor societatii. Una dintre faptele considerate grave si pentru care s-a instituit o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 3 si 10 ani este: “ Crearea ilegala de embrioni umani si clonarea”.
Dar oare este sanctiunea legiuitorului in perfecta armonie cu gravitatea faptei incriminate? Intorcandu-ne cu gandul la ororile petrecute in trecut care au avut in prim plan oameni de o rautate iesita din comun, am putea afirma cu fermitate ca sanctiunea este prea mica. Am mai putea spune si ca nicio sanctiune nu poate fi suficienta pentru a pedepsi fapta de creare prin clonare a unei fiinte umane genetic identica cu o alta, fie ea vie sau moarta.
Poate ca randurile de mai sus ne vor duce cu gandul la nenumarate situatii care se pot intampla si care pana nu demult erau doar de domeniul filmelor de fictiune. Catre aceasta problema delicata si-au plecat atentia nenumarate publicatii. Una dintre acestea a afirmat ca: “Daca ideea este realizabila, se va realiza. Instinctul omului care-l indeamna mereu sa exploreze si sa experimenteze nu poate fi oprit de nicio comisie ori biserica, de niciun legislator.”
Precum niste copii, dornici parca sa descoperim lucruri noi, ne-am putea indrepta atentia catre un drum care poate nu va mai fi atat de darnic incat sa ne ofere si o cale de intoarcere.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Evident, problema atitudinii pe care societatea trebuie sa o adopte cu privire la clonarea fiintei umane nu poate fi abordata dintr-o singura perspectiva. Daca ar fi sa privim si jumatatea plina a paharului, am realiza ca prin aceasta descoperire „remarcabila” multe vieti ar putea fi salvate. Oameni importanti de geniu care au fost luati dintre noi prea devreme ar putea fi readusi in randul omenirii.
Este o joaca „de-a viata” iar interventia facuta de om in selectia naturala poate aduce beneficiu sau dezastru pentru umanitate, cu fiecare decizie luata. Un lucru este cert! In acest caz, legislatia se va modifica in functie de asteptarile si dorintele societatii cu privire la rezultatele obtinute prin procesul clonarii iar finalul ar putea fi surprinzator pentru majoritatea: „viata bate filmul!”.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator: www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri