Codul de procedura civila
CARTEA a III-a Dispozitii generale privitoare la procedurile necontencioase
Art. 331
Cererile pentru dezlegarea carora este nevoie de mijlocirea instantei fara insa sa se urmareasca stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana, precum sunt cele privitoare la darea autorizatiilor judecatoresti, sau la luarea unor masuri legale de supraveghere, ocrotire ori asigurare, sunt supuse dispozitiilor de procedura mai jos aratate.
Art. 332
Cererile necontencioase care sunt in legatura cu o lucrare sau o pricina in curs la o instanta sau pe care aceasta a dezlegat-o, ori daca au ca obiect eliberarea unor inscrisuri, titluri sau valori aflate in depozitul unei instante, se vor indrepta la acea instanta.
Art. 333 250 Modele Fise de Post Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Cererea va cuprinde numele si domiciliul celui care o face si ale persoanelor pe care acesta cere sa fie chemate inaintea instantei, precum si aratarea pe scurt a obiectului, motivarea cererii si semnatura.
Ea va fi insotita de inscrisurile pe care se sprijina.
Art. 334
Instanta isi verifica competenta din oficiu, putand cere partii lamuririle necesare.
Daca instanta se declara necompetenta va trimite dosarul instantei in drept sa hotarasca.
Art. 335
Daca cererea, prin insusi cuprinsul ei sau prin obiectiile ridicate de persoanele citate sau care intervin, prezinta caracter contencios, instanta o va respinge.
Art. 336
Incheierea prin care se incuviinteaza cererea este executorie. Ea este supusa recursului.
Termenul de recurs va curge de la pronuntare, pentru cei care au fost de fata, si de la comunicare, pentru cei care au lipsit.
Recursul poate fi facut de orice persoana interesata, chiar daca nu a fost citata la dezlegarea cererii.
Executarea incheierii poate fi suspendata de instanta de recurs cu sau fara cautiune.
Recursul se judeca in camera de consiliu.
Art. 337
Incheierile nu au puterea lucrului judecat.
Art. 338
Procedura prevazuta in articolele de mai sus se intregeste cu dispozitiile de procedura contencioasa, in masura in care nu sunt potrivnice naturii necontencioase a cererii.
Materiile necontencioase cu privire la care legea prevede o procedura speciala raman supuse dispozitiilor speciale, care se vor intregi cu cele prevazute in cuprinsul cartii de fata.
Art. 339
Procedura necontencioasa se aplica si in cazurile in care legea da in caderea presedintelui instantei luarea unor masuri cu caracter necontencios.
In aceste cazuri, presedintele este tinut sa pronunte incheierea in termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii.
Recursul impotriva incheierii date de presedintele judecatoriei se judeca de tribunal, iar recursul impotriva incheierii date de presedintele tribunalului sau curtii de apel se judeca de un complet al instantei respective.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri