(1) Instanta de tutela acorda tutorelui autorizarea numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru minor.
(2) Autorizarea se va da pentru fiecare act in parte, stabilindu-se, cand este cazul, conditiile de incheiere a actului.
(3) In caz de vanzare, autorizarea va arata daca vanzarea se va face prin acordul partilor prin licitatie publica sau in alt mod.
(4) In toate cazurile, instanta de tutela poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
Comentariu
Tipurile de actiuni care intra in competenta instantei de tutela si procedura de judecata aplicabila in cazul unora dintre acestea [actiunea prin care se solicita autorizarea actelor de dispozitie ale minorului - art. 144 alin. (2) si art. 145 Cod civil; constituirea consiliului de familie; numirea curatorului special sau validarea celui numit de notarul public in procedura succesorala - art. 150]. Rolul instantei de tutela in desemnarea atributiilor tutorelui, respectiv curatorului. Continutul concret al acestora
Actiunea prin care se solicita autorizarea actelor de dispozitie ale tutorelui minorului se poate solutiona prin procedura necontencioasa, printr-o incheiere supusa recursului, cu respectarea dispozitiilor art. 145 NCC. In fiecare situatie, autorizarea se va face dupa verificarea respectarii interesului superior al copilului.
Constituirea consiliului de familie se face de catre instanta de tutela tot in cadrul unei proceduri necontencioase. Pentru identificarea persoanelor care sa fie membri ai consiliului de familie, instanta va putea solicita sprijinul autoritatii tutelare sau al Directiei generale pentru protectia copilului, dupa caz.
Numirea curatorului special/validarea celui numit de notarul public in procedura succesorala (art. 150 NCC) se face de instanta de tutela. Intrucat legea nu prevede o procedura pentru numirea sau validarea curatorului special, apreciem ca, in baza art. 1 alin. (2) NCC, ar putea fi aplicata procedura prevazuta de lege pentru numirea tutorelui (art. 118 NCC).
(Institutul National al Magistraturii, Dispozitii ale noului Cod civil in materia dreptului familiei – unificarea practicii judiciare, Bucuresti, 2012)
Reglementarea anterioara:
C. Fam.: Art. 130 (1)Autoritatea tutelara va acorda incuviintarea, numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neandoielnic pentru minor. (2)Incuviintarea se va da pentru fiecare act in parte. (3)In caz de vanzare, incuviintarea va arata daca vanzarea se va face prin buna invoiala sau in alt mod. (4)In toate cazurile, autoritatea tutelara poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<