(1) Instanta de tutela acorda tutorelui autorizarea numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru minor.
(2) Autorizarea se va da pentru fiecare act in parte, stabilindu-se, cand este cazul, conditiile de incheiere a actului.
(3) In caz de vanzare, autorizarea va arata daca vanzarea se va face prin acordul partilor prin licitatie publica sau in alt mod.
(4) In toate cazurile, instanta de tutela poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
Comentariu
Tipurile de actiuni care intra in competenta instantei de tutela si procedura de judecata aplicabila in cazul unora dintre acestea [actiunea prin care se solicita autorizarea actelor de dispozitie ale minorului - art. 144 alin. (2) si art. 145 Cod civil; constituirea consiliului de familie; numirea curatorului special sau validarea celui numit de notarul public in procedura succesorala - art. 150]. Rolul instantei de tutela in desemnarea atributiilor tutorelui, respectiv curatorului. Continutul concret al acestora
Actiunea prin care se solicita autorizarea actelor de dispozitie ale tutorelui minorului se poate solutiona prin procedura necontencioasa, printr-o incheiere supusa recursului, cu respectarea dispozitiilor art. 145 NCC. In fiecare situatie, autorizarea se va face dupa verificarea respectarii interesului superior al copilului.
Constituirea consiliului de familie se face de catre instanta de tutela tot in cadrul unei proceduri necontencioase. Pentru identificarea persoanelor care sa fie membri ai consiliului de familie, instanta va putea solicita sprijinul autoritatii tutelare sau al Directiei generale pentru protectia copilului, dupa caz.
Numirea curatorului special/validarea celui numit de notarul public in procedura succesorala (art. 150 NCC) se face de instanta de tutela. Intrucat legea nu prevede o procedura pentru numirea sau validarea curatorului special, apreciem ca, in baza art. 1 alin. (2) NCC, ar putea fi aplicata procedura prevazuta de lege pentru numirea tutorelui (art. 118 NCC).
(Institutul National al Magistraturii, Dispozitii ale noului Cod civil in materia dreptului familiei – unificarea practicii judiciare, Bucuresti, 2012)
Reglementarea anterioara:
C. Fam.: Art. 130 (1)Autoritatea tutelara va acorda incuviintarea, numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neandoielnic pentru minor. (2)Incuviintarea se va da pentru fiecare act in parte. (3)In caz de vanzare, incuviintarea va arata daca vanzarea se va face prin buna invoiala sau in alt mod. (4)In toate cazurile, autoritatea tutelara poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<