(1) Instanta de tutela acorda tutorelui autorizarea numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru minor.
(2) Autorizarea se va da pentru fiecare act in parte, stabilindu-se, cand este cazul, conditiile de incheiere a actului.
(3) In caz de vanzare, autorizarea va arata daca vanzarea se va face prin acordul partilor prin licitatie publica sau in alt mod.
(4) In toate cazurile, instanta de tutela poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
Comentariu
Tipurile de actiuni care intra in competenta instantei de tutela si procedura de judecata aplicabila in cazul unora dintre acestea [actiunea prin care se solicita autorizarea actelor de dispozitie ale minorului - art. 144 alin. (2) si art. 145 Cod civil; constituirea consiliului de familie; numirea curatorului special sau validarea celui numit de notarul public in procedura succesorala - art. 150]. Rolul instantei de tutela in desemnarea atributiilor tutorelui, respectiv curatorului. Continutul concret al acestora
Actiunea prin care se solicita autorizarea actelor de dispozitie ale tutorelui minorului se poate solutiona prin procedura necontencioasa, printr-o incheiere supusa recursului, cu respectarea dispozitiilor art. 145 NCC. In fiecare situatie, autorizarea se va face dupa verificarea respectarii interesului superior al copilului.
Constituirea consiliului de familie se face de catre instanta de tutela tot in cadrul unei proceduri necontencioase. Pentru identificarea persoanelor care sa fie membri ai consiliului de familie, instanta va putea solicita sprijinul autoritatii tutelare sau al Directiei generale pentru protectia copilului, dupa caz.
Numirea curatorului special/validarea celui numit de notarul public in procedura succesorala (art. 150 NCC) se face de instanta de tutela. Intrucat legea nu prevede o procedura pentru numirea sau validarea curatorului special, apreciem ca, in baza art. 1 alin. (2) NCC, ar putea fi aplicata procedura prevazuta de lege pentru numirea tutorelui (art. 118 NCC).
(Institutul National al Magistraturii, Dispozitii ale noului Cod civil in materia dreptului familiei – unificarea practicii judiciare, Bucuresti, 2012)
Reglementarea anterioara:
C. Fam.: Art. 130 (1)Autoritatea tutelara va acorda incuviintarea, numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neandoielnic pentru minor. (2)Incuviintarea se va da pentru fiecare act in parte. (3)In caz de vanzare, incuviintarea va arata daca vanzarea se va face prin buna invoiala sau in alt mod. (4)In toate cazurile, autoritatea tutelara poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<