Pentru imbunatatirea elementelor de securitate cu care sunt prevazute actele de identitate ale cetatenilor UE in momentul de fata, Comisia Europeana vrea ca tarile membre sa fie obligate sa emita carti de identitate care sa contina, pe langa altele, si date biometrice.
Astfel, cartile de identitate ale cetatenilor UE vor trebui sa cuprinda date biometrice, si anume amprente digitale si imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentului, arata un pachet de masuri gandit pentru a restrange spatiul de manevra al teroristilor si infractorilor, lipsindu-i de mijloacele necesare pentru planificarea, finantarea si savarsirea infractiunilor.
Citeste si:
Conform datelor publicate de catre autoritatea europeana, peste 80 de milioane de cetateni ai UE au carti de identitate care nu pot fi citite automat si nu sunt prevazute cu elemente biometrice de identificare. Avand in vedere aceasta statistica si faptul ca indivizii care vor sa comita infractiuni pot sa falsifice cu usurinta actele de identitate pentru a intra pe teritoriul european, Comisia va lua urmatoarele masuri:
Propunerea de regulament nu prevede introducerea unor carti de identitate obligatorii pe intregul teritoriu al UE, ci modernizarea elementelor de securitate ale documentelor existente. Statele membre vor avea deplina libertate de decizie in ceea ce priveste reglementarea celorlalte aspecte legate de conceptia cartilor nationale de identitate. Prin introducerea acestor standarde imbunatatite, propunerea urmeaza o abordare similara celei deja aplicate de UE cu privire la elementele de securitate ale pasapoartelor.
Julian King, comisarul pentru securitatea Uniunii spune ca "Acordand autoritatilor de aplicare a legii acces la informatiile financiare esentiale, eliminam inca un punct vulnerabil exploatat de teroristi si ii lovim in punctul cel mai sensibil: mijloacele lor financiare. In paralel, facilitam colectarea probelor electronice, inasprim controalele asupra armelor de foc si a precursorilor de explozivi si intarim securitatea cartilor de identitate. Prin toate aceste masuri, restrangem si mai mult spatiul de manevra al teroristilor."
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
S-ar putea sa te intereseze si: Proiect de hotarare privind pasapoartele electronice.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri