In cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres, judecatorul Mihai Udroiu, membru al Comisiei de elaborare a noilor coduri, aduce si informatii esentiale cu privire la consecintele intrarii in vigoare a noilor coduri asupra activitatii DIICOT.
Acesta afirma, in cadrul interviului acordat pentru Agerpres:
"Este absolut imperioasa promovarea in cadrul mult asteptatei OUG a unei modificari de esenta in competenta DIICOT ca urmare a noii definitii a grupului infractional organizat din art. 367 noul Cp privita in contextul modificarilor operate sub aspect procedural prin legea de punere in aplicare a noului Cpp nr. 255/2013. Potrivit acestui articol, activitatea grupului infractional organizat nu mai este legata de comiterea unei infractiuni grave. Prin urmare, indiferent de natura infractiunii comise, acestea ar trebui sa intre in competenta DIICOT.
Pentru infractiunile grave lucrurile raman neschimbate. Insa nu cred ca o structura specializata in combaterea criminalitatii organizate ar trebui sa ancheteze infractiunile de periculozitate mica si mijlocie ce intra in scopul grupului (de pilda, furtul de capace de canalizare comise de un grup infractional organizat), ci numai pe cele grave."
De asemenea, Mihai Udroiu mai explica faptul ca exista solicitari din partea DIICOT inca din luna noiembrie 2013, catre Ministerul Justitiei, pentru o modificare in acest sens, in vederea evitarii supraincarcarii DIICOT cu dosare ce sunt in momentul de fata pe rolul parchetelor de pe langa judecatorii sau tribunale si care nu viseaza infractiuni grave.
"Personal consider ca in lipsa unei asemenea modificari legislative exista un risc semnificativ de blocare a activitatii DIICOT", a mai subliniat Mihai Udroiu, citat de Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<