"In cazul in care in cadrul institutiei noastre un Consilier Juridic gradul II a fost promovat in anul 2011 in functia consilier juridic gradul I cu salariul de incadrare de 1322 la care se aduga restul sporurilor, iar in 2014 urmeaza sa promoveze in functia de Consilier Juridic gradul IA, in OUG 10/2008 salariul de incadrare al acestui grad IA este de 1475 iar in cadrul institutiei noastre nu exista functie similara cu acest salariu, un Inspector de specialitate gradul IA are salariul de incadrare IA este maximul de incadrare in cadrul institutiei noastre, ce salariu de incadrare va avea, daca in 2011 s-a facut promovarea gresita, adica trebuia sa I se acorde salariul de incadrare din cadrul institutie al unui inspector de specialitate gr.I de 1168, cum se poate remedia aceasta problema."
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Potrivit prevederilor art. 2 din Legea 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, in anul 2011, pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat.
In prezent, sunt incidente prevederile art. 5 alin.(1) din OUG 103/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora in anul 2014, pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat sau din institutiile subordonate acestora, in cazul in care nu exista o functie similara in plata.
In situatia in care, nu exista functii similare la nivelul institutiei dvs, salarizarea se va realiza similar ca pentru un post vacant. In aceasta situatie, salariul se va stabili in mod similar cu cel stabilit pentru luna decembrie 2009, aplicand legislatia specifica la acel moment, precum si toate etapele prevazute de legislatia ulterioara in domeniul salarizarii.
Astfel, salariul se va stabili conform Legii 330/2009 pentru luna decembrie 2009. Ulterior acestui moment asupra respectivei functii si a salariului corespunzator va fi aplicata toata legislatia ulterioara in domeniul salarizarii.
Asadar, salariul respectiv, stabilit conform prevederilor Legii 330/2009 si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, va fi dimunat conform prevederilor Legii 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Apoi, se va realiza actualizarea functiei conform Legii 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ulterior conform Legii 285/2010, incepand cu 1 ianuarie 2011, cuantumul brut al salariilor de baza, astfel cum au fost acordate personalului platit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majoreaza cu 15%.
In continuare, vor fi aplicate prevederile OUG 80/2010, astfel cum a fost aceasta modificata prin Legea 283/2011. Conform acestor prevederi legale, in anul 2012, cuantumul brut al salariilor de baza se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011.
De asemenea, in anul 2012 se vor aplica salariului astfel obtinut si cresterile salariale prevazute de OUG 19/2012, urmand ca in anul 2013 sa aplicati prevederile OUG 84/2012, iar in 2014 cele ale OUG 103/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, veti stabili salariul la nivelul lunii decembrie 2009, conform prevederilor Legii 330/2009, salarizarea pentru functia respectiva astfel realizata suportand toate reducerile si cresterile salariale acordate potrivit actelor normative in vigoare, pana in prezent. Astfel, urmarind pasii prevazuti de legile salarizarii veti obtine salariul corespunzator functiei la aceasta data.
Aceasta metoda trebuia aplicata si la nivelul anului 2011.
In situatia in care, ca urmare a aplicarii algoritmului mentionat ar rezulta ca slariatul a primit un salariu mai mare, in aceasta situatie apreciem ca, responsabilitatea remedierii acesteia apartine departamentului de resurse umane, care trebuie sa intocmeasca o nota justificativa in care sa se precizeze si totalul sumelor platite salariatului in cauza cu titlu necuvenit.
In aceasta ipoteza, apreciem ca angajatorul are obligativitatea recalcularii drepturilor salariale, potrivit legii, si recuperarii sumei acordate necuvenit de la respectivul salariat. Este insa de luat in calcaul ca remedierea acestei situatii are implicatii si asupra completarii declaratiilor 112, fiind necesara rectificarea acestora.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro