
Mai multi parlamentari anunta ca intentioneaza sa modifice proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie pentru a-l proteja de "liberalizarea salbatica" a preturilor. Tarifele cresc si primele scumpiri considerabile vor fi resimtite in septembrie 2021.
Conform proiectului de lege care asteapta votul decizional al deputatilor, consumatorul vulnerabil de energie este persoana singura sau familia care, din motive de sanatate, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, necesita masuri de protectie sociala si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale.
Daca va identificati ca apartinand acestui spectru, atunci puteti primi ajutoare financiare si non-financiare pentru a va putea garanta accesul la curent, gaz si caldura. Din nefericire, proiectul de lege, asa cum a fost modificat de PNL, stabileste ca aceste noutati ar urma sa intre in vigoare in toamna anului 2022. Acum, insa, PSD incearca sa schimbe acest lucru.
Conform anuntului facut de social democrati, avem urmatoarele vesti bune in pregatire:
- legea consumatorului vulnerabil se va aplica in 30 de zile de la adoptare, nu in toamna lui 2022;
- plafonul de venituri pentru care se poate aplica pentru ajutor de la stat creste de la 810 lei la 1.149 lei/membru de familie si de la 1.445 lei la 2.053 lei pentru cei care sunt singuri;
- sumele acordate drept sprijin/ajutor se indexeaza cu rata inflatiei.
Ajutorul se acorda pe baza de cerere si declaratiei pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia.
Ramane de vazut daca va fi consumatorul vulnerabil de energie protejat din aceasta iarna de scumpiri sau se va amana aceasta prevedere. Revenim cu actualizari!
Monica Avasiloaie s-a alaturat redactiei E-Juridic la inceputul anului 2019. Cei peste 8 ani petrecuti in domeniul acordarii de asistenta juridica au ajutat-o sa inteleaga mai bine noutatile despre care scrie in prezent la E-Juridic.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In data de 01.06.2022 salariatii unei societati avand ca domeniu de activitate, productie tamplarie pvc, sunt chemati la munca pentru lansarea in productie a unor comenzi, asigurandu-le compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Este nevoie de acordul salariatilor, este legala aceasta initiativa, ce va cuprinde respectiva dezie a reprezentantului legal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat incadrat ca sofer cu un salariu brut de 3.000 lei desfasoara activitatea atat la sediul firmei cat si in afara sediului societatii, in Romania, in vederea livrarii de produse clientilor, respectiv ridicarii de produse de la furnizorii societatii. Pentru acesta situatie din urma primeste un spor de mobilitate, in procent de 15% din salariul de baza brut lunar proportional cu cu numarul de zile lucratoare in care salariatul si-a desfasurat activitatea in afara sediului societatii in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Unitatea are incheiat un ACORD in loc de CCM cu sindicatul. In acord este stabilit un spor de conducere, un minim si un maxim, pentru salariatii cu functii de conducere. Cf. legii dialogului social, acordul incheiat intre sindicat si patronat, se aplica doar membrilor de sindicat. Totusi, in ACORDul nostru s-a stabilit sa se aplice tuturor salariatilor, aceasta fiind legea partilor. Intrebare: in conditiile de mai sus, se poate acorda un spor de conducere peste prevederile acordului, pentru un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<