Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 259 din 2021. Plafonarea preturilor la curent si gaze, in linie dreapta

Legea nr. 259 din 2021. Plafonarea preturilor la curent si gaze, in linie dreapta
Legea nr. 259 din 2021 a fost promulgata de seful statului, asadar plafonarea preturilor la curent si gaze intra in linie dreapta pentru aplicare. Acest lucru se va intampla, dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Presedintele Romaniei a semnat decretul de promulgare pentru Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii". Iata ce prevede actul care va intra in curand in vigoare!

Legea nr. 259 din 2021 pentru aprobarea OUG nr. 118/2021

Art. I. ‒ Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021 ‒ 2022, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii", publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 951 din 5 octombrie 2021, cu urmatoarele modificari si completari:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. – (1) Pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileste o schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale pentru urmatoarele categorii de clienti finali:
a) clienti astfel cum sunt definiti la art. 3 pct. 15 si art. 100 pct. 23 din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, denumiti in continuare clienti casnici;
b) intreprinderi mici si mijlocii, astfel cum sunt definite in Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare IMM-uri, cabinete medicale individuale si alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
c) microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
d) spitale publice si private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, unitati de invatamant publice si private definite conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si crese;
e) organizatii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum si unitatile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, republicata;
f) furnizori publici si privati de servicii sociale prevazute in Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum si a regulamentelor-cadru de organizare si functionare a serviciilor sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Schema de sprijin prevazuta la alin. (1) cuprinde urmatoarele masuri:
a) pentru clientii casnici – acordarea unei compensatii unitare in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice si in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, in cazul gazelor naturale, in conditiile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta; 
b) pentru toti operatorii economici, clienti finali, din categoriile prevazute la alin.(1) lit. b) si c), pentru fiecare loc de consum: 
(i) exceptarea, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din retea, tariful de distributie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum si de la plata certificatelor verzi, contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta si accizei;
(ii) exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distributie si accizei.
(3) Valoarea compensatiei prevazuta la alin. (2) lit. a) poate fi actualizata prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, cu minimum 5 zile lucratoare inainte de perioada de aplicare.
(4) Valoarea in lei a compensatiei pentru un loc de consum se determina ca produs intre valoarea unitara a compensatiei prevazuta la alin. (2) lit. a) si consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensatiei, daca acesta este mai mic sau egal cu consumul de referinta, si se aplica in fiecare factura emisa clientilor casnici de catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021 ‒ 31 martie 2022. 
(5) Consumul de referinta pentru un loc de consum se determina ca produs intre consumul zilnic de referinta si numarul de zile din perioada de facturare. Consumul zilnic de referinta pentru fiecare luna din perioada noiembrie 2021 – martie 2022 este prevazut in anexa, care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta. 
(6) Clientii casnici, beneficiari ai ajutoarelor financiare pentru consumatorul vulnerabil de energie, acordate in baza Legii nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, in situatia in care compensarea prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta este mai mare decat valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili in baza prevederilor art. 7 si art. 25 din Legea nr. 226/2021, beneficiaza de compensatia prevazuta la alin. (2) lit. a) calculata ca diferenta dintre compensarea prevazuta in anexa si nivelul ajutorului acordat pentru acelasi client casnic in calitate de consumator vulnerabil. Compensarea consumatorului vulnerabil se realizeaza cu respectarea limitelor maxime de consum prevazute la art. 3 si in anexa. 
(7) Compensatia acordata clientilor casnici, prevazuta la alin. (2) lit. a), precum si elementele exceptate de la plata prevazute la alin. (2) lit. b), vor fi evidentiate distinct cu semnul «minus» in facturile/anexele la facturile emise de furnizorul de energie electrica/gaze naturale. 
(8) Schema de sprijin prevazuta la alin. (1) se aplica si in cazul condominiilor cu incalzire centralizata avand drept combustibil gazele naturale si care au un singur punct de consum care deserveste spatiile locative din condominiu.
(9) In cazul prevazut la alin. (8), schema de sprijin se aplica in facturile emise asociatiei de proprietari/locatari pentru consumul de gaze naturale al condominiului.
(10) Pentru calculul compensatiei prevazuta la alin. (2) lit. a), in cazul condominiilor, consumul zilnic de referinta se determina ca produs intre consumul zilnic de referinta prevazut in anexa si numarul de spatii locative care fac parte din condominiu. 
(11) Pretul de referinta al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh si include tarifele reglementate pentru servicii de retea, contributia pentru cogenerare de inalta eficienta, contravaloarea certificatelor verzi, acciza si TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
(12) Pretul de referinta al gazelor naturale este de 125 lei/MWh si nu include TVA, taxe si tarife reglementate, tarife de inmagazinare, precum si acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
(13) Prin aplicarea compensatiilor prevazute la alin. (2) lit. a) pretul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrica/gaze naturale nu poate scadea sub pretul de referinta stabilit la alin. (11) si (12).
(14) Pentru a beneficia de compensare, reprezentantul administratiei condominiului sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale modalitatea de repartizare a consumului total si consumul corespunzator fiecarui client casnic din cadrul condominiului."

2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. – (1) Sumele rezultate din aplicarea schemei de sprijin pentru clientii casnici si documentele justificative se comunica de catre furnizori Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala in termen de 15 zile de la incheierea lunii calendaristice, in vederea decontarii lunare a acestora.
(2) Decontarea catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale se realizeaza in termen de maximum 30 de zile de la data comunicarii de catre furnizori a informatiilor prevazute la alin. (1), prin plati directe catre furnizori.
(3) Procedura de decontare a sumelor aferente schemei de sprijin, documentele justificative in baza carora se realizeaza decontarea, precum si alte masuri necesare aplicarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si protectiei sociale, al ministrului energiei si al ministrului finantelor, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
(4) Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala verifica corectitudinea intocmirii situatiilor centralizate de plata de catre furnizori si, dupa caz, ia masuri in vederea recuperarii de la furnizor a sumelor primite necuvenit.
(5) Pana la data de 31 decembrie 2022, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei verifica corectitudinea intocmirii situatiilor de plata de catre furnizori intr-un esantion de minimum 2% si transmite Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala rezultatele verificarilor in vederea dispunerii, dupa caz, a recuperarii de la furnizor a sumelor primite necuvenit.
(6) Sumele necesare asigurarii schemei de sprijin prevazute la art. 1 alin. (2) se suporta de la bugetul de stat, de la o pozitie distincta de cheltuieli bugetare, dupa cum urmeaza:
a) prin bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, pentru schema de sprijin prevazuta la art. 1 alin. (2) lit. a);
b) prin bugetul Ministerului Energiei, pentru aplicarea schemei de sprijin prevazuta la art. 1 alin. (2) lit. b).
(7) Sumele rezultate din aplicarea schemei de sprijin pentru IMM-uri, microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si documentele justificative se comunica de catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale Ministerului Energiei in termen de 15 zile de la incheierea lunii calendaristice, in vederea decontarii lunare a acestora.
(8) Decontarea catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale se realizeaza in termen de maximum 30 de zile de la data comunicarii de catre furnizori a informatiilor prevazute la alin. (7), prin plati directe catre furnizori."

3. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. – (1) Limita maxima a consumului pentru perioada de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, pentru clientii prevazuti la art. 1 alin (1) lit. a) este:
a) 1500 kWh energie electrica, alocat in transe lunare, conform anexei;
b) echivalentul in kWh a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3, alocat in transe lunare, conform anexei.
(2) La limitele prevazute la alin. (1) se accepta o abatere in favoarea beneficiarului compensatiei prevazut la art. 1 alin. (2) lit. a), de maximum 10%.
(3) Pentru a beneficia de compensatia prevazuta la art. 1 alin. (2) lit. a), consumul de energie electrica/gaze naturale al clientilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrica in perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale si nu trebuie sa depaseasca consumul de referinta determinat conform art. 1 alin. (5)."

4. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. – (1) In vederea regularizarii sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distributie de energie electrica/gaze naturale au obligatia ca, in perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar fata de citirile stabilite conform reglementarilor in vigoare, sa efectueze citirea indexului contorului la clientii finali care au beneficiat de schema de sprijin si sa comunice furnizorilor de energie electrica/gaze naturale datele de masurare ale acestora. 
(2) Furnizorii de energie electrica/gaze naturale, precum si operatorii de distributie care revand energie electrica clientilor finali, au obligatia sa emita clientilor finali, pana la data de 30 iulie 2022, facturi de regularizare pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, pe baza datelor de masurare comunicate de catre operatorii de distributie de energie electrica/gaze naturale in conformitate cu prevederile alin. (1). Facturile de regularizare emise clientilor finali contin si recuperarea sumelor decontate necuvenit clientilor care au depasit limita de consum in perioada de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Furnizorii de energie electrica/gaze naturale, precum si operatorii de distributie care revand energie electrica clientilor finali, au obligatia sa determine, pana la data de 30 iulie 2022, pe baza datelor de masurare comunicate de catre operatorii de distributie energie electrica/gaze naturale, valoarea finala aferenta schemei de sprijin pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 si sa comunice aceasta valoare Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. 
(4) Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala determina sumele decontate necuvenit sau nedecontate furnizorilor de energie electrica/gaze naturale pentru perioada 1 noiembrie 2021 ‒ 31 martie 2022 si le va comunica furnizorilor, precum si operatorilor de distributie care revand energie electrica clientilor finali.
(5) In termen de 30 zile de la comunicarea sumelor potrivit alin. (4), furnizorii de energie electrica/gaze naturale, precum si operatorii de distributie care revand energie electrica clientilor finali, vor returna la/vor primi de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala sumele decontate necuvenit sau nedecontate, dupa caz." 

5. La articolul 5, alineatele (4) si (5) ale articolului 8 din Ordonanta Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii", se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(4) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1), familiile cu domiciliul in una dintre localitatile situate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii», prevazute in Hotararea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele masuri si actiuni pentru sprijinirea dezvoltarii economico-sociale a judetului Tulcea si a Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii», cu modificarile ulterioare, sau in unele localitati din Muntii Apuseni beneficiaza de o reducere cu 50% a pretului final al energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice aferent contractului de furnizare incheiat.
(5) Valoarea rezultata prin aplicarea reducerii prevazuta la alin.(4) se suporta de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii si Protectiei Sociale."

6. Dupa articolul 5 se introduc doua noi articole, art. 6 si 7, cu urmatorul cuprins:
"Art. 6. – (1) In perioada aplicarii dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, preturile la energie electrica si gaze naturale se plafoneaza, pentru clientii finali prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. a), d), e) si f), dupa cum urmeaza: 
a) pretul final facturat al energiei electrice se plafoneaza la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de pret a energiei electrice va fi in valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
b) pretul final facturat al gazelor naturale se plafoneaza la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de pret al gazelor naturale va fi in valoare de maximum 0,250 lei/kWh.
(2) Plafoanele prevazute la alin.(1) reprezinta pretul final facturat pentru clientul final, avand incluse:
a) pentru energie electrica – componenta de pret a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport si distributie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contributia de cogenerare de inalta eficienta energetica, costurile de furnizare si TVA;
b) pentru gaze naturale – pretul de vanzare al gazelor naturale, costul de transport, tariful de inmagazinare, acciza, tariful de distributie, costurile de furnizare si TVA.

Art. 7. ‒ (1) Diferenta intre pretul mediu din perioada 1 aprilie 2021 ‒ 31 martie 2022 si plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentand pretul gazelor naturale, va fi compensata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o pozitie distincta de cheltuieli bugetare. 
(2) Diferenta intre pretul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 si plafonul maxim de 525 lei/MWh, reprezentand pretul energiei electrice active va fi compensata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o pozitie distincta de cheltuieli bugetare. 
(3) Documentele justificative ce trebuie prezentate de catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale in vederea acoperirii diferentei de pret compensate sunt:
a) documente justificative privind cantitatea de energie electrica/gaze naturale achizitionata in vederea acoperirii consumului clientilor casnici aflati in portofoliu pentru perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, precum si pretul acesteia; 
b) documente justificative privind procentul cantitatii de energie electrica/gaze naturale achizitionate pe intreaga perioada a aplicarii prezentei ordonante de urgenta din total consum clienti aflati in portofoliu in perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022.
(4) Calculul privind diferentele de pret prevazute la alin. (1) si (2) se realizeaza de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei in termen de 30 de zile de la data depunerii de catre furnizori a documentelor justificative.
(5) Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei va transmite calculele prevazute la alin. (4) si verificarile aferente catre Ministerul Energiei, iar acesta efectueaza plata catre furnizori in termen de 5 zile de la data primirii documentelor."

7. Anexa se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Consumul zilnic de referinta la energie electrica si gaze naturale
Exemple de calcul la acordarea compensatiei la energie electrica si gaze

Tabel 1. Energie electrica

legea 259 din 2021

Nota: Valoarea consumului zilnic de referinta s-a determinat ca raport intre consumul maxim acceptat pentru schema de sprijin pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 (1500 kWh + o abatere maxima acceptabila de 10% in favoarea beneficiarului schemei de compensare) si numarul de zile din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 (151 de zile). 

Exemple de calcul al compensatiei acordate
A. Energie electrica
  • Exemplul 1
    • Emitere factura in data de 25.11.2021
    • Perioada de facturare 25.10 – 24.11.2021
    • Valoare unitara a compensatiei 0.291 lei/kWh
  • Cazul 1
    • Consumul aferent perioadei de facturare 190 kWh
    • Perioada de aplicare a compensatiei este 01 – 24.11.2021 (24 de zile)
    • Consum de referinta: 10.92 kWh/zi x 24 zile = 262.08 kWh/perioada de facturare
    • Consum minim: 1 kWh /zi
    • Consum minim in perioada de facturare: 1 kWh x 24 zile = 24 kWh.
    • Consumul aferent perioadei de aplicare a compensatiei 6.12 kWh/zi x 24 de zile = 146.88 kWh (unde 6.12 kWh/zi este consumul zilnic aferent perioadei de facturare = 190 kWh/31 de zile)
    • Se verifica conditia: Consum minim < Consumul aferent perioadei de aplicare a compensatiei ≤ Consumul de referinta
    • Conditia este indeplinita: 24 kWh < 146.88 kWh < 262.08 kWh
    • Valoare maxima a compensatiei acordate 146.88 kWh x 0.291 lei/kWh = 42.74 lei
    • Valoarea finala a compensatiei nu poate reduce pretul final al clientului sub 0.68 lei/kWh cu toate taxele incluse.

Gaze naturale
Compensarea se aplica pentru clientii casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un pret al gazelor naturale mai mare decat pretul de referinta de 125 lei/MWh, luat in calcul in cadrul schemei de compensare.

Cota procentuala aferenta compensarii se determina prin raportare la pretul gazelor naturale.

Compensarea se determina prin calcularea unei cote procentuale din valoarea consumului de gaze naturale, reprezentand 33% din aceasta valoare. Valoarea consumului lunar de referinta de gaze naturale se determina prin raportare la limitele de consum lunare de gaze naturale determinate in baza prezentei anexe.

In situatia in care, in urma aplicarii compensarii, valoarea reprezentand diferenta dintre pretul gazelor naturale din contract si suma de compensare este mai mica de 125 lei/MWh, se compenseaza doar diferenta dintre pretul gazelor naturale si pretul de referinta.

Pentru exemplificare:
  • Exemplul 1
    • Pretul gazelor naturale din contract este 145 lei/MWh
    • Pretul de referinta al gazelor naturale este 125 lei/MWh.
    • Valoarea compensatiei determinata ca procent de 33% este 145 lei/MWh x 33% = 47.85 lei/MWh
    • Valoarea luata in calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 33% este 145 lei/MWh – 47.85 lei/MWh = 97.15 lei/MWh
    • Valoarea compensatiei acordate: Pretul gazelor naturale - Pret de referinta este 145 lei/MWh - 125 lei/MWh = 20 lei/MWh
  • Exemplul 2
    • Pretul gazelor naturale din contract este 225 lei/MWh
    • Pretul de referinta al gazelor naturale este 125 lei/MWh
    • Valoarea compensatiei acordate, determinata ca procent de 33% este 225 lei/MWh x 33% = 74.25 lei/MWh
    • Valoarea rezultata ca urmare a aplicarii compensatiei in procent de 33% este 225 lei/MWh – 74.25 lei/MWh = 150.75 lei/MWh
    • Intrucat valoarea rezultata ca urmare a aplicarii compensarii in procent de 33% este mai mare de 125 lei/MWh, valoarea compensatiei este cea determinata procentual."

Art. II. –
(1) In perioada de aplicare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii", cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, venitul suplimentar realizat de producatorii de energie electrica rezultat din diferenta dintre pretul mediu lunar de vanzare al energiei electrice si pretul de 450 lei/MWh se impoziteaza cu 80%. 
(2) De la prevederile alin. (1) sunt exceptati producatorii de energie electrica pe baza de combustibili fosili, inclusiv cogenerare.
(3) Modul de aplicare a impozitului prevazut la alin. (1) se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Art. III. –
(1) Pentru perioada cuprinsa intre 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unitatilor administrativ teritoriale o subventie pentru acoperirea cresterii pretului gigacaloriei in cuantum de 50% din diferenta rezultata intre pretul de achizitie al gazelor naturale si pretul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kWh, prevazut la art. 6 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta lege. 
(2) Procedura privind acordarea subventiei prevazute la alin. (1) se stabileste prin ordin comun al ministrului finantelor, al ministrului energiei si al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. 
(3) Sumele prevazute la alin. (1) cu titlu de subventie se vireaza bugetelor locale in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentelor justificative.

Art. IV. –
(1) Pentru a beneficia de dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, clientii finali prevazuti la art. 1 alin.(1) lit. b) – f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta lege, depun o cerere insotita de o declaratie pe proprie raspundere la furnizorii de energie electrica si/sau gaze naturale. 
(2) In situatia in care clientul final se incadreaza in mai multe categorii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. b) – f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta lege, acesta opteaza, pe toata durata aplicarii compensarii, pentru o singura categorie.

Art. V. –
Pe perioada de aplicare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili, asa cum aceasta este definita in Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, se suspenda obligatia de plata a facturilor la energie electrica si gaze naturale, pentru o perioada cuprinsa intre minimum o luna si maximum sase luni, fara costuri suplimentare pentru acesta."

Monica Avasiloaie
de Monica Avasiloaie

Monica Avasiloaie s-a alaturat redactiei E-Juridic la inceputul anului 2019. Cei peste 8 ani petrecuti in domeniul acordarii de asistenta juridica au ajutat-o sa inteleaga mai bine noutatile despre care scrie in prezent la E-Juridic.ro. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Legea nr. 259 din 2021. Plafonarea preturilor la curent si gaze, in linie dreapta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016