Prin Legea nr. 252/2010 Romania a ratificat Conventia Consiliului Europei pentru protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzurilor sexuale, semnata la Lanzarote in data de 25 octombrie 2007.
Pentru a urmari implementarea conventiei in cadrul statelor semnatare, s-a constituit la nivelul Consiliului Europei Comitetul Partilor la Conventia Consiliului Europei pentru Protectia impotriva Exploatarii Sexuale si a Abuzurilor Sexuale, in cadrul caruia Romania este reprezentata prin intermediul Ministerului Justitiei.
Activitatea acestui comitet consta in analizarea modului in care statele care au ratificat conventia au implementat la nivel national cerintele acesteia. De asemenea, conform regulamentului sau de functionare, comitetul mai are rolul de a facilita efectiva folosire si implementare a conventiei, inclusiv prin identificarea oricaror probleme aparute, de a exprima opinii privind modalitatea de aplicare a conventiei si de a facilita schimbul de informatii.
Monitorizarea implementarii prevederilor Conventiei de catre parti va avea la baza o procedura compusa din mai multe cicluri, fiecare ciclu fiind dedicat unei teme stabilite de Comitetul de la Lanzarote sau o alta abordare considerata adecvata de catre Comitetul de la Lanzarote in cadrul domeniului de aplicare a Conventiei.
in cadrul primei runde de monitorizare, comitetul a decis evaluarea tematica a statelor, tema acestei prime runde fiind aceea a abuzului sexual in cadrul cercului de incredere („sexual abuse in the circle of trust”), precum si o evaluare generala a legislatiei statelor semnatare in domeniul protectiei minorilor.
in acest context, Comitetul a adoptat 2 chestionare, Chestionarul general privind implementarea Convenției de la Lanzarote („General overview questionnaire on the implementation of the Lanzarote Convention”) si chestionarul tematic al primei runde de evaluare - Abuzul sexual savarsit asupra copiilor in cercul de incredere („Sexual abuse in the circle of trust”).
Scopul primului chestionar este de a strange informatii menite sa faciliteze Comitetului de la Lanzarote o privire de ansamblu asupra situatiei existente, constituind in acelasi timp cadrul general in care Comitetul va evalua raspunsurile transmise de catre parti la chestionarul tematic pentru primul ciclu de monitorizare.
Cel de al doilea chestionar are ca scop colectarea informatiilor specifice cu privire la modul in care partile pun in aplicare prevederile Conventiei de la Lanzarote in ceea ce priveste situatia abuzului sexual savarsit asupra copilului in cercul de incredere. Raspunsurile furnizate vor fi evaluate in contextul informatiilor de ansamblu transmise de parti prin participarea la chestionarul general privind implementarea Conventiei.
La completarea acestor chestionare sunt invitate sa raspunda atat institutiile statului, cat si organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul reglementat de Conventie.
in acest context, Ministerul Justitiei adreseaza tuturor organizatiilor neguvernamentale interesate invitatia de a participa la aceasta prima runda de monitorizare a implementarii Conventiei de la Lanzarote, prin completarea chestionarelor mentionate.
Raspunsurile dumneavoastra pot fi transmise, in limba engleza sau franceza, pana la data de 31 ianuarie 2014, pe adresa Comitetului Lanzarote: lanzarote.committee@coe.int sau pe adresa alina.ion@just.ro (caz in care raspunsurile dumneavoastra vor fi redirectionate Comitetului Lanzarote).
Cele doua chestionare, precum si detalii privind Conventia Consiliului Europei pentru Protectia impotriva Exploatarii Sexuale si a Abuzurilor Sexuale (inclusiv raportul explicativ al acesteia) sau activitatea Comitetului Partilor la Conventia Consiliului Europei pentru Protectia impotriva Exploatarii Sexuale si a Abuzurilor Sexuale se pot gasi accesand pagina de internet a Comitetului: