Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii va analiza, in sedinta de maine, rezultatele Inspectiei judiciare referitoare la cea mai veche cauza aflata in solutionare in instantele din Romania, cauza „Thyssen”.
Dosarul, care „implineste” 27 de ani, este si acum pe rolul Sectiei Comerciale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. „Miza” care a declansat acest proces este, conform estimarilor presei vremii, suma de 48 de milioane de euro. Aceasta reprezinta suma actualizata pe care o firma romaneasca pretinde ca nu a incasat-o de la beneficiar, astazi compania Thyssen Stahl, ca urmare a livrarii unui vapor de tabla laminata, la inceputul anilor ‘80.
Inspectia Judiciara a efectuat verificari in urma sesizarii companiei petente, Thyssen Stahl, cu privire la modalitatea de inregistrare/repartizare a cauzei in caile ordinare/extraordinare de atac, precum si a diferitelor tipuri de cereri incidentale si accesorii. Prin aceasta sesizare, adresata si Ministerului Justitiei, compania a invocat „caracterul vadit neechitabil al procedurii judiciare”, „incalcare principiului securitatii raporturilor juridice de catre instantele de judecata din Romania” si „incalcare flagranta a institutiei termenului rezonabil”.
Care au fost cauzele tergiversarii
Conform documentului Inspectiei judiciara, in afara de caile de atac si a celor doua contestatii in anulare declarate impotriva deciziilor date in recurs, s-au promovat alte sapte cai extraordinare de atac. La toate acestea s-au adaugat alte inca 20 de dosare pentru solutionarea incidentelor procedurale si a altor cereri accesorii si/sau incidentale.
Dupa ce au detaliat deficientele procedurale si cauzele tergiversarii cauzei, inspectorii le-au supus judecatorilor o serie de propuneri. Printre acestea se numara si „modificarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor, astfel incat sa permita stabilirea unor reguli de repartizare, derogatorii de la dreptul comun, aplicabile cauzelor apreciate de lege ca avand un caracter urgent si/sau inregistreaza o durata (totala considerabila a procedurii sau care au fost supuse unor multiple repartizari in sistem, ca urmare a solutionarii diferitelor incidente procedurale, care sa permita stabilirea unor termene scurte la momentul la care instantele au fost sesizate cu cereri in astfel de dosare (cai ordinare si extraordinare de atac, cereri incidentale, (re)repartizari dupa admiterea unui incident procedural)”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<