Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii va analiza, in sedinta de maine, rezultatele Inspectiei judiciare referitoare la cea mai veche cauza aflata in solutionare in instantele din Romania, cauza „Thyssen”.
Dosarul, care „implineste” 27 de ani, este si acum pe rolul Sectiei Comerciale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. „Miza” care a declansat acest proces este, conform estimarilor presei vremii, suma de 48 de milioane de euro. Aceasta reprezinta suma actualizata pe care o firma romaneasca pretinde ca nu a incasat-o de la beneficiar, astazi compania Thyssen Stahl, ca urmare a livrarii unui vapor de tabla laminata, la inceputul anilor ‘80.
Inspectia Judiciara a efectuat verificari in urma sesizarii companiei petente, Thyssen Stahl, cu privire la modalitatea de inregistrare/repartizare a cauzei in caile ordinare/extraordinare de atac, precum si a diferitelor tipuri de cereri incidentale si accesorii. Prin aceasta sesizare, adresata si Ministerului Justitiei, compania a invocat „caracterul vadit neechitabil al procedurii judiciare”, „incalcare principiului securitatii raporturilor juridice de catre instantele de judecata din Romania” si „incalcare flagranta a institutiei termenului rezonabil”.
Care au fost cauzele tergiversarii
Conform documentului Inspectiei judiciara, in afara de caile de atac si a celor doua contestatii in anulare declarate impotriva deciziilor date in recurs, s-au promovat alte sapte cai extraordinare de atac. La toate acestea s-au adaugat alte inca 20 de dosare pentru solutionarea incidentelor procedurale si a altor cereri accesorii si/sau incidentale.
Dupa ce au detaliat deficientele procedurale si cauzele tergiversarii cauzei, inspectorii le-au supus judecatorilor o serie de propuneri. Printre acestea se numara si „modificarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor, astfel incat sa permita stabilirea unor reguli de repartizare, derogatorii de la dreptul comun, aplicabile cauzelor apreciate de lege ca avand un caracter urgent si/sau inregistreaza o durata (totala considerabila a procedurii sau care au fost supuse unor multiple repartizari in sistem, ca urmare a solutionarii diferitelor incidente procedurale, care sa permita stabilirea unor termene scurte la momentul la care instantele au fost sesizate cu cereri in astfel de dosare (cai ordinare si extraordinare de atac, cereri incidentale, (re)repartizari dupa admiterea unui incident procedural)”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<