Reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) au trimis la Parlament proiectul de lege privind infiintarea Tribunalelor Muncii. Cititi mai jos comunicatul de presa al CSDR.
“CSDR a inaintat Parlamentului proiectul pentru infiintarea Tribunalelor Muncii
In urma intalnirii liderilor confederatiilor sindicale cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, din data de 12 septembrie a.c., reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania – CSDR au transmis Parlamentului un proiect de lege privind infiintarea Tribunalelor Muncii ca instante specializate sa judece litigiile privind conflictele de munca si asigurari sociale. «Proiectul de lege privind infiintarea Tribunalelor specializate pentru conflicte de munca si asigurari sociale» tine cont de necesitatea asigurarii unui act de justitie competent in materie, de numarul mare al cauzelor in domeniul relatiilor de munca si al asigurarilor sociale aflate pe rolul instantelor de judecata, de asigurarea unor judecati cu celeritate a acestor cauze. Proiectul nu implica alocarea unor resurse materiale si umane suplimentare, activitatea instantelor desfasurandu-se cu personalul incadrat in prezent la tribunalele civile de drept comun (judecatori, asistenti judiciari, grefieri, arhivari, informaticieni). Tribunalele specializate pentru conflicte de munca si asigurari sociale judeca astfel, in prima si ultima instanta, litigiile privind conflicte de munca si conflicte de drepturi, si in prima faza litigiile privind asigurarile sociale. «Dezideratul partenerilor sociali, Stat, sindicate si patronate, pentru infiintarea tribunalelor muncii este in principal de a asigura specializarea instantei, a judecatorilor si responsabilizarea asistentilor judiciari, masuri menite sa contribuie la profesionalizarea actului de justitie, dar mai ales la asigurarea celeritatii in desfasurarea proceselor. Solutia legislativa propusa de CSDR tine seama de numarul mare de cauze existente la nivelul fiecarui tribunal si curte de apel, fiind bine cunoscut faptul ca numarul litigiilor in materia conflictelor de munca si asigurari sociale in ultimul an s-a dublat de la cca 50.000 de litigii in anul 2009 la peste 100.000 de litigii in anul 2010, iar trendul in aceasta materie, in conditiile actuale, este in vadita crestere», a declarat Iacob Baciu, presedintele CSDR.
In vederea realizarii unei judecati echitabile si impartiale, asistentii judiciari vor realiza si procesul de mediere a cauzelor privind conflictele de munca si conflictele de drepturi, procedura care este menita sa degreveze instantele de procedura jurisdictionala in solutionarea conflictelor de munca si sa conduca la solutionarea acestor cauze intr-un termen scurt. Proiectul de lege mai impune conditii speciale pentru dobandirea calitatii de judecator specializat in conflicte de munca si asigurari sociale, precum si posibilitatea dobandirii calitatii de judecator a asistentilor judiciari, in scopul asigurarii unui corp de profesionisti specializati in materia relatiilor de munca si asigurari sociale.
Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Departament Comunicare.”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<