Reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) au trimis la Parlament proiectul de lege privind infiintarea Tribunalelor Muncii. Cititi mai jos comunicatul de presa al CSDR.
“CSDR a inaintat Parlamentului proiectul pentru infiintarea Tribunalelor Muncii
In urma intalnirii liderilor confederatiilor sindicale cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, din data de 12 septembrie a.c., reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania – CSDR au transmis Parlamentului un proiect de lege privind infiintarea Tribunalelor Muncii ca instante specializate sa judece litigiile privind conflictele de munca si asigurari sociale. «Proiectul de lege privind infiintarea Tribunalelor specializate pentru conflicte de munca si asigurari sociale» tine cont de necesitatea asigurarii unui act de justitie competent in materie, de numarul mare al cauzelor in domeniul relatiilor de munca si al asigurarilor sociale aflate pe rolul instantelor de judecata, de asigurarea unor judecati cu celeritate a acestor cauze. Proiectul nu implica alocarea unor resurse materiale si umane suplimentare, activitatea instantelor desfasurandu-se cu personalul incadrat in prezent la tribunalele civile de drept comun (judecatori, asistenti judiciari, grefieri, arhivari, informaticieni). Tribunalele specializate pentru conflicte de munca si asigurari sociale judeca astfel, in prima si ultima instanta, litigiile privind conflicte de munca si conflicte de drepturi, si in prima faza litigiile privind asigurarile sociale. «Dezideratul partenerilor sociali, Stat, sindicate si patronate, pentru infiintarea tribunalelor muncii este in principal de a asigura specializarea instantei, a judecatorilor si responsabilizarea asistentilor judiciari, masuri menite sa contribuie la profesionalizarea actului de justitie, dar mai ales la asigurarea celeritatii in desfasurarea proceselor. Solutia legislativa propusa de CSDR tine seama de numarul mare de cauze existente la nivelul fiecarui tribunal si curte de apel, fiind bine cunoscut faptul ca numarul litigiilor in materia conflictelor de munca si asigurari sociale in ultimul an s-a dublat de la cca 50.000 de litigii in anul 2009 la peste 100.000 de litigii in anul 2010, iar trendul in aceasta materie, in conditiile actuale, este in vadita crestere», a declarat Iacob Baciu, presedintele CSDR.
In vederea realizarii unei judecati echitabile si impartiale, asistentii judiciari vor realiza si procesul de mediere a cauzelor privind conflictele de munca si conflictele de drepturi, procedura care este menita sa degreveze instantele de procedura jurisdictionala in solutionarea conflictelor de munca si sa conduca la solutionarea acestor cauze intr-un termen scurt. Proiectul de lege mai impune conditii speciale pentru dobandirea calitatii de judecator specializat in conflicte de munca si asigurari sociale, precum si posibilitatea dobandirii calitatii de judecator a asistentilor judiciari, in scopul asigurarii unui corp de profesionisti specializati in materia relatiilor de munca si asigurari sociale.
Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Departament Comunicare.”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<