Asa cum bine stim, orice angajat are dreptul sa se adreseze organelor de control sau instantelor competente in cazul in care drepturile sale au fost incalcate. Evident, are nevoie de argumentele de rigoare, de dovezi, de asistenta juridica din partea unui avocat, de putina rabdare pentru a-si face dreptate.
Am ales sa cerem sfaturile si recomandarile dnei Avocat Ana-Maria Borz, cu privire la cazurile in care drepturile salariatilor nu sunt respectate.
Maria Nicutar: Sunt numeroase cazuri in care unii angajatori incalca legislatia in vigoare iar salariatul are toate argumentele cu privire la aspecte concrete. Cati angajati lupta pentru a-si apara drepturile si cati renunta din start si schimba compania fara sa stea pe ganduri?
Avocat Ana-Maria Borz: Foarte putini angajati decid sa ia atitudine si sa incerce sa schimbe atitudinea abuziva a angajatorului. Cei mai multi prefera sa accepte situatia. Motivele sunt diverse, cele mai comune fiind lipsa cunostintelor minime de legislatia muncii, veniturile modeste, teama ca si-ar putea pierde locul de munca.
Veti observa ca, cu cat angajatii sunt mai educati sau locuiesc intr-un oras mai mare, cu atat sunt mai curajosi si incearca sa se impuna in relatiile cu angajatorul. La acest lucru contribuie educatia si varietatea mai mare a optiunilor pentru cautarea unui nou loc de munca. De multe ori e mai comod si mai ieftin sa gaseasca un nou loc de munca, decat sa duca un razboi cu angajatorul prezent.
Maria Nicutar: Ce implica pentru angajat sa lupte pentru drepturile sale si cum vor mai decurge raporturile de munca dupa un eventual litigiu de munca?
Avocat Ana-Maria Borz: In primul rand, angajatul trebuie sa fie dispus la costurile si durata unui proces. Chiar daca aceste costuri sunt recuperabile daca se castiga procesul, trebuie de cele mai multe ori, avansate. Dar primul pas consta in contactarea unui avocat si discutia cu acesta.
Bineinteles ca dupa un litigiu de munca, relatiile cu angajatorul pot deveni si mai incordate decat anterior, iar in acest caz, salariatul trebuie sa fie constient ca este doar o perioada tranzitorie, iar lucrurile se vor aranja pana la urma. Cu toate acestea, sunt putini cei care rezista la stresul acestei perioade.
Maria Nicutar: Ce implica pentru un salariat munca la negru? Stim ca exista o amenda care se aplica de catre inspectorii veniti in control, adresata angajatorilor si deopotriva si angajatilor. Ce alte riscuri exista pentru cei care lucreaza la negru sau la gri?
Avocat Ana-Maria Borz: ... continuarea interviului pe LegislatiaMuncii.ro>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<