Asa cum bine stim, orice angajat are dreptul sa se adreseze organelor de control sau instantelor competente in cazul in care drepturile sale au fost incalcate. Evident, are nevoie de argumentele de rigoare, de dovezi, de asistenta juridica din partea unui avocat, de putina rabdare pentru a-si face dreptate.
Am ales sa cerem sfaturile si recomandarile dnei Avocat Ana-Maria Borz, cu privire la cazurile in care drepturile salariatilor nu sunt respectate.
Maria Nicutar: Sunt numeroase cazuri in care unii angajatori incalca legislatia in vigoare iar salariatul are toate argumentele cu privire la aspecte concrete. Cati angajati lupta pentru a-si apara drepturile si cati renunta din start si schimba compania fara sa stea pe ganduri?
Avocat Ana-Maria Borz: Foarte putini angajati decid sa ia atitudine si sa incerce sa schimbe atitudinea abuziva a angajatorului. Cei mai multi prefera sa accepte situatia. Motivele sunt diverse, cele mai comune fiind lipsa cunostintelor minime de legislatia muncii, veniturile modeste, teama ca si-ar putea pierde locul de munca.
Veti observa ca, cu cat angajatii sunt mai educati sau locuiesc intr-un oras mai mare, cu atat sunt mai curajosi si incearca sa se impuna in relatiile cu angajatorul. La acest lucru contribuie educatia si varietatea mai mare a optiunilor pentru cautarea unui nou loc de munca. De multe ori e mai comod si mai ieftin sa gaseasca un nou loc de munca, decat sa duca un razboi cu angajatorul prezent.
Maria Nicutar: Ce implica pentru angajat sa lupte pentru drepturile sale si cum vor mai decurge raporturile de munca dupa un eventual litigiu de munca?
Avocat Ana-Maria Borz: In primul rand, angajatul trebuie sa fie dispus la costurile si durata unui proces. Chiar daca aceste costuri sunt recuperabile daca se castiga procesul, trebuie de cele mai multe ori, avansate. Dar primul pas consta in contactarea unui avocat si discutia cu acesta.
Bineinteles ca dupa un litigiu de munca, relatiile cu angajatorul pot deveni si mai incordate decat anterior, iar in acest caz, salariatul trebuie sa fie constient ca este doar o perioada tranzitorie, iar lucrurile se vor aranja pana la urma. Cu toate acestea, sunt putini cei care rezista la stresul acestei perioade.
Maria Nicutar: Ce implica pentru un salariat munca la negru? Stim ca exista o amenda care se aplica de catre inspectorii veniti in control, adresata angajatorilor si deopotriva si angajatilor. Ce alte riscuri exista pentru cei care lucreaza la negru sau la gri?
Avocat Ana-Maria Borz: ... continuarea interviului pe LegislatiaMuncii.ro>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un medic al unitatii noastre angajat prin concurs cu norma intreaga la Comp. Pneumologie a fost angajat si pe stare de alerta fara concurs cu ½ norma pe post vacant la Dispensarul TBC din unitate, pe aceeasi functie: medic primar pneumologie, contractul individual de munca in acest caz expira la data de 07.06.2022. Intre timp postul de medic primar pneumologie de la Disp. TBC a fost scos la concurs dar nu s-a prezentat nimeni. In a cest caz am dori sa stim daca medicul respectiv...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Intentionam sa incheiem un act aditional de detasare transnationala cu salariatii societatii noastre angajati ca si conducatori auto transport rutier de marfuri COR 833201 dar contabila firmei ne-a informat ca nu va putea inregistra un astfel de act aditional in Revisal deoarece nu exista sectiunea detasare transnationala ci doar sectiunea detasare. Mentionam faptul ca avem ca si baza legala art. 5 alin. 2 lit. a din Legea nr. 16/2017 detasarea salariatului se face in baza unui contract cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti de cand este obligatorie fisa de post? In perioada 1992-1998 era obligatorie? Daca da, care era perioada de arhivare la vremea respectiva? Daca un fost salariat o cere si nu o avem in arhiva, exista ceva sanctiuni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<