In cadrul sedintei din 19 iunie 2014, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a avut in dezbatere rapoartele Inspectiei Judiciare referitoare la respectarea dispozitiilor privind monitorizarea dosarelor mai vechi, precum si a dosarelor de mare coruptie.
"Analizandu-se atat tendintele fenomenului cat si ritmul de solutionare al dosarelor, Sectia pentru judecatori a constatat o crestere a numarului de dosare inregistrate la instantele judecatoresti, dar si o accelerare a ritmului de solutionare, urmare a demersurilor conjugate ale instantelor, Inspectiei Judiciare si Sectiei pentru judecatori, in ce priveste monitorizarea fiecarui dosar pe termene de judecata.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa privind debaterea de catre Sectia pentru judecatori a rapoartelor Inspectiei Judiciare privind monitorizarea dosarelor mai vechi si a dosarelor de mare coruptie.
Conform comunicatului, numarul de cauze inregistrate in 2013 a fost de 241, de la 162 inregistrate in anul 2012.
Mai mult, la finalul anului 2013, pe rolul curtilor de apel au fost inregistrate cresteri semnificative, dupa cum urmeaza:
Curtea de Apel Bucuresti - de la 52 la 98
Curtea de Apel Constanta - de la 7 la 16
Curtea de Apel Timisoara - de la 7 la 11
Scaderi importante au fost inregistrate la:
Curtea de Apel Bacau - de la 12 dosare la 7
Curtea de Apel Oradea - de la 6 dosare a 3
Mai mult, comunicatul arata ca anul 2013, au fost pronuntate 66 de hotarari definitive in dosare de mare coruptie.
"Este de mentionat ca instantele care au aplicat modelul de management al dosarului implementat de Inalta Curte de Casatie si Justitie au avut o mai mare eficienta. La sfarsitul anului 2013, ICCJ avea pe rol 42 de dosare de mare coruptie din care 9 inregistrate in semestrul II al anului, solutionanad un numar de 11 dintre acestea.", se mentioneaza in cadrul comunicatului emis de Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, in cadrul comunicatului se arata ca, "dat fiind gradul de dificultate al acestor cauze, ritmul de solutionare este adevcat, 51% fiind dosare avand vechime mai mica de 1 an iar 31,4% de dosare o vechime intre 1 si 5 ani".
sursa: Consiliul Superior al Magistraturii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<