Comunicat CSM
Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca oportuna adoptarea de catre Parlamentul European si Consiliul Europei a Regulamentului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni, precum si crearea unui certificat european de mostenitor, instrument european impus de prevederile art. 61 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene.
Oportunitatea reglementarii este motivata si prin aceea ca s-a constatat ca nu intotdeauna succesiunile internationale sunt executate potrivit vointei persoanelor decedate si nu sunt respectate drepturile potentialilor mostenitori, ale persoanelor avand o legatura formala sau de alt tip cu defunctul, ale creditorilor privati si publici.
In preambulul proiectului de regulament sunt definiti termenii cu care se opereaza si domeniul de aplicare al regulamentului si sunt stabilite normele de competenta si legea aplicabila.
Proiectul de regulament include dispozitii cu privire la recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti, recunoasterea actelor autentice si certificatul de mostenitor.
Se observa ca legislatia interna in aceasta materie este corelata in ansamblu cu prevederile din regulament, multe dispozitii similare regasindu-se in Codul Civil si Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, cu modificarile si completarile ulterioare (stabilirea competentei in functie de ultima resedinta a defunctului, dovada calitatii de mostenitor pe baza certificatului de mostenitor etc.).
Documentul a fost transmis consiliului de catre Directia Generala Relatii Parlamentare Externe din cadrul Senatului Romaniei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<