Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost data publicitatii Decizia nr. 21/C/21.04.2015 a presedintelui Curtii de Apel Alba Iulia referitoare la asigurarea accesului avocatilor la documentele create de instanta.
Conform deciziei, se prevede faptul ca transmiterea prin email catre partile din proces, dar si catre reprezentantii legali ai acestora, a incheierilor de sedinta sau a hotararii judecatoresti se va efectua in baza unei cereri adresate de acestia.
Mai mult, se prevede faptul ca cererea va cuprinde numele partii sau al reprezentantului legal si adresa de email. Aceasta cerere se va prezenta presedintelui sau unuia dintre judecatorii completului de judecata, in vederea aprobarii.
Atentie la faptul ca se vor expedia catre parti si catre avocatii acestora doar documentele ce apartin instantei, respectiv Curtii de Apel Alba Iulia.
Mai mult, conform deciziei, se precizeaza faptul ca in continutul expedierii electronice se atrage atentia partilor ca este vorba despre un demers pur informativ care nu are valoarea unei comunicari de acte procedurale in sensul legislatiei in vigoare.
De asemenea, conform deciziei, cererile pentru eliberarea copiilor de pe hotarari sau de pe alte acte din dosar, inclusiv cu privire la fotocopierea acestora se incuviinteaza, pentru dosarele in curs de judecata, de presedintele completului de judecata sau, in lipsa acestuia, de un membru al completului.
Daca se solicita eliberarea de copii ale unor inregistrari audio sau video sau fotografii stocate pe CD-uri, cererea va fi incuviintata pentru dosarele in curs de judecata, de presedintele completului de judecata sau, daca acesta lipseste, de un membru al completului. Pentru dosarele arhivate, cererea va fi incuviintata de presedintele instantei si va fi pusa in aplicare de personalului de specialitate informatica al instantei.
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<