Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 133 din 13 martie 2014 - Exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Codul penal din 1969




 DECIZIE nr. 133 din 13 martie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 146 teza intai din Codul penal din 1969

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 293 din 22 aprilie 2014

    Augustin Zegrean - presedinte
    Valer Dorneanu - judecator
    Toni Grebla - judecator
    Petre Lazaroiu - judecator
    Mircea Stefan Minea - judecator
    Daniel Marius Morar - judecator
    Puskas Valentin Zoltan - judecator
    Tudorel Toader - judecator
    Oana Cristina Puica - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Iuliana Nedelcu.

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 146 teza intai din Codul penal din 1969, exceptie ridicata de Marian Emanuel Enache si Romeo Ionut Enache in Dosarul nr. 24.269/200/2012* al Judecatoriei Buzau - Sectia penala si care formeaza obiectul Dosarului Curtii Constitutionale nr. 489D/2013.
    La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Cauza este in stare de judecata.
    Presedintele acorda cuvantul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, invocand, in acest sens, jurisprudenta in materie a Curtii Constitutionale, si anume Decizia nr. 623/2010. Arata ca autorii exceptiei pornesc de la un argument de identitate intre infractiunile de patrimoniu care produc consecinte deosebit de grave si infractiunile de serviciu cu consecinte deosebit de grave, fiind nemultumiti, in realitate, de regimul sanctionator mai sever aplicabil furtului calificat in varianta prevazuta de art. 209 alin. 4 din Codul penal din 1969. Mentioneaza ca noul Cod penal, intrat in vigoare la 1 februarie 2014, redefineste sintagma "consecinte deosebit de grave" si majoreaza pragul valoric stabilit drept criteriu de apreciere, astfel ca autorii exceptiei au posibilitatea de a rezolva pe calea aplicarii legii penale mai favorabile de catre instanta de judecata problema pe care au incercat sa o solutioneze prin intermediul controlului de constitutionalitate.

                                    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 16 iulie 2013, pronuntata in Dosarul nr. 24.269/200/2012*, Judecatoria Buzau - Sectia penala a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 146 teza intai din Codul penal din 1969.
    Exceptia a fost ridicata de Marian Emanuel Enache si Romeo Ionut Enache cu ocazia solutionarii unei cauze penale.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin ca dispozitiile art. 146 teza intai din Codul penal din 1969 incalca egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, si unicitatea, impartialitatea si egalitatea justitiei. Astfel, arata ca au fost trimisi in judecata pentru furt calificat si, respectiv, complicitate la furt calificat, cu un prejudiciu total estimat la suma de 79.957 euro, reprezentand circa 344.000 lei la cursul de la data epuizarii infractiunii savarsite in forma continuata. In rejudecarea cauzei, s-a dispus efectuarea unei expertize de evaluare a prejudiciului pentru a se stabili daca se impune schimbarea incadrarii juridice in furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat, care a produs .... cititi continuarea textului de lege aici>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 24 Aprilie 2014
Votati articolul "DECIZIE nr. 133 din 13 martie 2014 - Exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Codul penal din 1969":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI