Si in anul 2015 avem numeroase obligatii declarative de onorat. Nu sunt putine si pentru fiecare dintre acestea trebuie sa tinem cont de aspecte importante.
Spre exemplu, in 2015, iata declaratiile pe care le vor depune la ANAF PFA-urile care au existat in 2014 si nu au fost inregistrate ca platitoare de TVA:
Pana pe 31 ianuarie (2 februarie in 2015 , pentru ca 31 este sambata) :
Daca nu doriti ca in anul 2015 sa platiti acelasi impozit estimat ca si anul trecut :
Declaratia 220 privind venitul estimat a se realiza in 2015/Norma de venit. Declaratia se depune la 31 ianuarie numai impreuna cu Declaratia 200 privind veniturile realizate din Romania.
Aceste 2 declaratii pot fi depuse pana pe 25 mai 2015, dar in acest caz pentru trimestrele I si II 2015 veti plati ca impozit pe venit anticipat sumele calculate in functie ce ati declarat in 2014 la estimarea venitului.
Depunerea declaratiilor 220 si 200 pana la 31 ianuarie reprezinta singura posibilitate sa platiti un impozit mai mic in cazul in care sumele pe care estimati ca le veti incasa in 2015 sunt reduse fata de cele estimate in mod prea optimist in 2014.
La acelasi termen se depune si Cererea pentru optiunea de a determina venitul net in sistem real, odata cu depunerea Declaratiei 220 privind venitul estimat /norma de venit pentru anul inDeclaratii PFA 2015 curs sau Cererea pentru renuntarea in anul 2015 la optiunea de determinare a venitului net in sistem real, in situatia in care PFA au fost impuse in sistem real timp de 2 ani consecutivi.
Daca PFA nu are si un contract individual de munca sau nu este in niciun fel asigurata in sistemul public de pensii va depune si declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii
Pana de 25 mai : ... cititi continuarea pe
www.Contabilul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. 22-24 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. 22, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. 1 lit. c. I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la fondul de handicap, am primit raspunsul anterior de la dvs, in care ne-ati transmis ca incepand cu acest an, angajtorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati trebuie sa solicit printr-o cerere sprijinul ONG urilor care presteaza asfel de servicii. Intrebarea este, daca nu avem posturi vacante potrivite pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati, trebuie sa facem dovada ca nu avem? Pentru angajatii cu handicap de anul trecut, inteleg ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<