Un magazin online sau fizic, pe langa investitia de timp si putere, cere si respectarea unor norme juridice, pentru a intra in functionare. Nerespectarea acestora duce spre plata despagubirilor si a amenzilor, de aceea e important sa fie indeplinite.
Normele legislative care trebuie respectate de orice antreprenor
Indiferent de industria si de profilul magazinului online, urmatoarele norme legislative trebuie respectate de orice antreprenor:
- Legea Nr. 8/1996 privind drepturile de autor;
- Legea Nr. 365/2002 privind comertul electronic;
- Legea Nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori;
- Legea Nr. 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora;
- Hotararea de Guvern Nr.1308 din 11/20/2002 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii 365/2002 cu privire la comertul electronic;
- Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorului;
- Legea Nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorului;
- Ordonanta de Guvern Nr. 130/2000 privind protectia consumatorului la incheierea si executarea contractelor la distanta.
Cerinte legale pentru deschiderea unui magazin
Pentru a deschide un magazin, trebuie sa ai o forma juridica. Astfel, cele mai populare si la indemana sunt urmatoarele:
- PFA (persoana fizica autorizata);
- SRL (societate cu raspundere limitata);
- Intreprindere individuala (II);
- Intreprindere familiala (IF).
In cazul in care afacerea lansata comercializeaza o gama variata de produse, iar cifra de afaceri depaseste 35.000 de euro, atunci o varianta potrivita ar fi infiintarea unui SRL. Celor care opteaza pentru un PFA sau pentru o intreprindere le este necesara urmarea unui curs de lucrator comercial.
Dotarile magazinului
Indiferent daca este un magazin online sau fizic sau le bifezi pe amandoua, trebuie sa ai un spatiu de desfasurare. In el ai nevoie de toate instrumentele necesare pentru ca munca ta sa dea roade. De exemplu, iti poate fi util un scanner coduri, pentru citirea codurilor de bare.
La inceput de drum si nu numai, inchirierea unui spatiu este solutia la indemana. In cazul unui magazin care comercializeaza produse alimentare, trebuie sa ai: spatiu pentru vanzarea produselor, depozit pentru alimente, magazie pentru ambalaje si grup sanitar.
Autorizatiile
In ceea ce priveste autorizatiile, un magazin are nevoie de:
- Acord de functionare, eliberat de primarie;
- Certificatul constatator emis pentru punctul de lucru, cu autorizatia activitatilor prevazute de codurile CAEN 4711 sau 4719;
- Autorizatie de mediu;
- Autorizatie din punctul de vedere al protectiei muncii;
- Autorizatie sanitar-veterinara, eliberata de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor;
- Autorizatie de protectie si siguranta la incendii;
- Analiza de risc la securitatea fizica pentru persoanele juridice, conform prevederilor din Leg. 33/2003 si H.G 301/2012.
Alte aspecte de luat in calcul
Pe langa cele de mai sus, ia in vedere si alte aspecte, cum ar fi:
- un contract cu o firma de salubrizare, pentru colectarea gunoiului;
- intocmirea unui plan in caz de incendiu si achizitionarea de stingatoare;
- instruirea angajatilor cu privire la protectia muncii;
- un contract cu o firma de deratizare;
- afisele cu numerele de telefon ale politiei, serviciului de urgente 112 sau ale protectiei consumatorului.
Angajati
In ceea ce priveste angajatii, daca magazinul va functiona mai mult de opt ore pe zi, vei avea nevoie de cel putin trei angajati. Angajatii care lucreaza intr-un magazin alimentar trebuie sa aiba si un atestat de instruire profesionala. Este necesar ca toate persoanele care isi desfasoara activitatea in magazin sa detina o fisa eliberata de medicul de medicina muncii.
Mai exista si alte aspecte pe care e bine sa le iei in considerare, in functie de ce iti doresti sa comercializezi (de la imbracaminte pana la produsele alimentare). Cele prezentate mai sus sunt aspecte generale juridice, pe care fiecare magazin trebuie sa le respecte, pentru o buna functionare.
Sursa foto: Shutterstock.com
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa stiu ce implica pentru angajatii unei societati modificarea de sediu social/ schimbare adresa de sediu in acelasi judet, insa in alta localitate., dpdv legal: modificari la contractele de munca, Revisal, ITM, etc. De asemenea, in cazul in care vor fi angajati care refuza din motive personale semnarea actului aditional de mutare a activitatii, care sunt modalitatile de incetare a contractului de munca. Demisie? Desfintare de post/ concediere individuala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem o pizzerie-restaurant cu peste 100 de angajati. Avem personal cu norma intreaga si cu timp partial, in ambele cazuri cu o repartizare inegala a numarului de ore de lucru /zi. In contractul de munca avem pentru toti angajatii formularea urmatoare : "Acordarea tichetelor de masa, anume un tichet la una zi lucratoareexceptie in zilele de concediu medical, concediu de odihna, zile invoite." Ne intereseaza mai multe aspecte legate de acordarea tichetelor de masa. - Se pot acorda...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatii au semnat un acord de efectuare ore suplimentare in data de 24.01.2025 8 ore suplimentare, iar in data de 24.01.2025 nu s-au prezentat la munca. Poate fi considerata, in virtutea acordului pe care si l-au dat pentru orele suplimentare ziua de 24.01.2025 ca absenta nemotivata si demarata o cercetare disciplinara pentru a fi sanctionati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<