Atunci cand vrei sa devii antreprenor, birocratia pe care o implica infiintarea unei firme te poate descuraja inca de la inceput. Ajungi sa cheltuiesti mai mult timp si mai multa energie decat te-ai fi asteptat, astfel incat nu te mai poti concentra pe ceea ce conteaza cu adevarat in economia de piata: profitul.
Pentru a evita o astfel de situatie, este preferabil sa apelezi la un avocat specializat in infiintari de societati in Iasi. Acesta cunoaste toate procedurile necesare, are experienta in obtinerea si depunerea documentelor necesare si, in plus, iti poate oferi o serie de sfaturi utile, precum cele referitoare la tipul de societate care ti se potriveste.
Cele mai intalnite forme de organizare
Cand vine vorba despre infiintari societati Iasi, variantele alese adesea sunt Persoana Fizica Autorizata (PFA), Intreprinderea Individuala (II) si Societatea cu Raspundere Limitata (SRL).
Atat pentru un PFA, cat si pentru o Intreprindere Familiala, fondatorul este o singura persoana. Trebuie tinut cont de faptul ca, pentru infiintare, este necesara o calificare a fondatorului in activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare firma.
Banii pot fi scosi din firma in orice moment, fara a plati taxe la stat ca urmare a acestei actiuni. In aceste cazuri, nu este obligatorie nici colaborarea cu un contabil. Cu ajutorul unui avocat specializat in infiintari de societati in Iasi, acest tip de firma se poate infiinta repede, in numai 2-3 zile, iar procesul de desfiintare este la fel de rapid.
Principalele diferente se refera la faptul ca un PFA poate sa aiba maximum 3 angajati, iar o II maximum 8 si ca pentru un PFA pot fi alese cel mult 5 coduri CAEN, in timp ce in cazul unei II numarul acestora este de 10.
SRL este forma de organizare intalnita cel mai frecvent in Romania, iar un avocat cu experienta in infiintarea de societati in Iasi iti poate explica de ce si daca ti se potriveste si tie o astfel de alegere.
In cazul unui SRL, fondatorii pot fi maximum 50 de persoane care au raspundere limitata. In actul constitutiv pot fi trecute toate codurile CAEN. Atunci cand sunt scosi bani din firma se plateste un impozit pe dividende in valoare de 5%. De asemenea, este necesara colaborarea cu un contabil. Infiintarea dureaza, in mod normal, cateva zile, iar desfiintarea este mai complicata, ajungand sa dureze chiar si 2-3 luni.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Obtinerea autorizarii activitatilor
De la caz la caz, exista mai multe acte necesare obtinerii autorizatiei de functionare a unei firme, potrivit unui avocat specializat in infiintari de societati in Iasi. Printre cele mai frecvente documente necesare – dintre care unele sunt eliberate de primarie, iar altele de diverse autoritati locale –, se numara urmatoarele:
• avize sau autorizatii sanitare si veterinare;
• avize de mediu;
• autorizatii pentru protectia muncii si a securitatii la incendii;
• avize si autorizatii speciale pentru anumite industrii, de exemplu pentru industria alimentara, imobiliara, pentru transporturi sau turism.
De asemenea, in cazul unui PFA, trebuie dovedita calificarea fondatorului in activitatea pe care o va desfasura firma. De exemplu, pentru codul 6312 (Activitati ale portalurilor Web), trebuie dovedita calificarea in domeniul informaticii si al Internetului.
Un avocat specializat in infiintari societati Iasi te poate lamuri, in functie de domeniul de activitate ales, care sunt avizele de care ai nevoie, apoi te poate ajuta intr-un mod concret sa obtii aceste documente, astfel incat sa iti poti incepe activitatea fara niciun fel de probleme
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri