Asa cum bine stim, nulitatea contractului de munca este atrasa de nerespectarea oricarei conditii solicitate de legislatia in vigoare pentru incheierea lui.
Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor. In acelasi timp tinem cont si de faptul ca nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
Pentru a solutiona cazul practic expus de angajator, cu privire la posibila nulitate a contractului de munca incheiat cu angajatul ce nu detine atestatul necesar pentru exercitarea profesiei, vom evidentia un articol-cheie din Codul Muncii:
Art. 50. – Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
h) de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
Consilier Codul Muncii
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Daca discutam despre absenta autorizatiei necesare pentru exercitarea profesiei, nu mai este aplicabil art. 50 lit. h), care i-ar permite angajatului sa isi reinnoiasca autorizatia, prevazand incetarea de drept a contractului de munca doar dupa cele 6 luni de la data la care aceasta a expirat. In cazul nostru, nu a expirat nicio autorizatie. Ea lipseste cu desavarsire. Termenul de 6 luni se aplica doar in ipoteza in care autorizatia a existat la data la care contractul de munca a fost incheiat.
Contractul de munca incheiat cu salariatul care dovedeste ca nu detine autorizatia necesata pentru exercitarea profesiei va fi lovit de nulitate. Un nou contract de munca se poate incheia cu salariatul dupa ce acesta obtine autorizatia necesara pentru exercitarea profesiei pentru care dorim sa incheiem un contract de munca valid.
Va amintim faptul ca nulitatea poate fi amiabila (cand este convenita de parti) sau judiciara (cand este stabilita de instanta judecatoreasca).
Constatarea nulitatii se poate realiza prin acordul partilor sau se poate pronunta de instanta judecatoreasca. Apelam la instanta doar in situatia in care partile nu se inteleg asupra existentei motivelor de nulitate.
Atentie mare la aspectul pe care l-am evidentiat la inceputul acestui material, si anume ca nulitatea contractului de munca produce efecte pentru viitor. NU produce efecte in trecut. Nu vom declara nulitatea CIM cu efecte retroactive.
Daca am incheiat un CIM (contract individual de munca) si se descopera ulterior ca a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale, persoana care a prestat activitatea profesionala va restitui salariul primit?
Raspunsul este negativ. Angajatul nu va restitui salariul primit. Angajatorul nu ii va pretinde angajatlui sa restituie remuneratia salariala, chiar daca discutam despre un contract de munca lovit de nulitate.
"Nu i se va pretinde persoanei care a prestat munca sa restituie remuneratia primita cu titlu de salariu, dupa cum nici angajatorul nu va putea sa ii mai restituie nimic lucratorului. Munca prestata si salariul platit raman la cei care le-au dobadit, dar pentru viitor contractul inceteaza.
De aceea, intre efectele nerectoractivitatii nulitatii contractului individual de munca se numara si recunoasterea vechimii in munca pentru perioada lucrata.", atentioneaza autorii Consilierului de Legislatia Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri