Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat un recurs in interesul legii si a publicat o dezlegare de drept importanta pentru violarea vietii private si pedepsirea acesteia, mai ales in cazurile cuplurilor care se despart si apoi se ameninta cu publicarea unor imagini intime/compromitatoare in mediul online.
Prin Decizia nr. 51/24.06.2021 Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit faptul ca "tipicitatea infractiunii de violare a vietii private in modalitatea incriminata de art. 226 alin. (2) din
Codul penal nu este conditionata de detinerea unor sunete, convorbiri ori imagini realizate fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinand de acestea sau a unei convorbiri private".
Problema de drept a fost generata de o practica judiciara neunitara referitoare la posibilitatea retinerii infractiunii de violare a vietii private in modalitatea divulgarii, difuzarii, prezentarii sau transmiterii sunetelor, convorbirilor ori imaginilor atunci cand acestea nu au fost obtinute printr-o conduita infractionala.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a transat aceasta problema de drept in sensul ca sunetele, convorbirile sau imaginile divulgate, difuzate, prezentate sau transmise trebuie sa rezulte dintr-o conduita prevazuta la art. 226 alin. (1)
Cod penal, fara sa fie insa necesar ca aceasta conduita sa se realizeze fara drept.
Din acest moment diseminarea fara drept a unui material cu caracter pornografic, realizat cu consimtamantul persoanelor implicate in actul sexual, va putea intra sub incidenta textului de incriminare. Nu se va mai putea argumenta faptul ca o asemenea diseminare nu constituie infractiune din moment ce producerea materialului respectiv s-a realizat cu drept.