Puteti consulta discursul complet al Laurei Codruta Kovesi mai jos.
"Buna ziua,
Dupa cum stiti, presedintele Romaniei a emis decretul de revocare din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, asadar mandatul meu inceteaza astazi.
Am fost procuror sef al DNA pe o perioada de 5 ani si tot ceea ce am realizat sau nu am realizat in acest mandat, gasiti intr-un scurt raport care va fi publicat pe site ul DNA.
Indiferent ce spun eu sau ce spun altii despre DNA, indiferent ce spun cifrele, care nu mint, cu adevarat importanta este ca DNA a dovedit ca nimeni nu este deasupra legii.
In ceea ce priveste procedura de revocare a procurorului-sef DNA, va reamintesc ca propunerea de revocare nu a intrunit conditiile prevazute de lege. CSM a dat un aviz negativ. Am dovedit in fata Sectiei de procurori ca motivele din propunerea de revocare o parte nu sunt reale si o parte au fost neintemeiate.
Decretul de revocare emis de presedintele Romaniei lasa un mare semn de intrebare: Va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul justitiei?
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Despre mine va pot spune ca am luat act de decretul de revocare din functia de procuror sef al DNA si de astazi nu voi mai lucra in DNA. Voi ramane procuror.
As dori sa adresez un mesaj colegilor DNA cu care am lucrat si pe care i-am reprezentat in ultimii 5 ani. Dar si celorlalti procurori din Romania, cu care am lucrat timp de 6 ani in calitate de Procuror General.
Va multumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Pentru rezistenta si darzenia cu care ati mers inainte, indiferent de faptul ca am fost atacati in mod nedrept, umiliti in fata societatii si a familiilor, tarati in noroi, fara posibilitatea de a raspunde altfel decat cerand CSM-ului sa apere adevarul.
Noi toti stim ca in ultimii 5ani DNA a obtinut si alte rezultate, care nu sunt statistici:
1. DNA a demonstrat ca legea este egala pentru toti si ca nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din fata legii. Procurorii independenti au facut investigatii fata de persoane care pareau de neatins, indiferent de functie si de averile pe care le aveau
2. Am contribuit prin anchetele noastre la constientizarea societatii cu privire la gravitatea fenomenului coruptiei.
Iar ceea ce am reusit, in primul rand, stimati colegi, a fost sa aratam ca institutiile publice din Romania pot functiona eficient, legal si, mai ales, ca DA, Coruptia poate fi infranta!
Nu, episodul de azi NU este o infrangere. Modul brutal in care se forteaza schimbarea legislatiei de ceva timp arata ca vor protectie pentru trecut, prezent si viitor. Acum societatea stie asta, de la dumneavoastra, cei din DNA.
Plecarea mea dintr-o functie inseamna putin atata vreme cat nici eu nici dumneavoastra nu abandonam.
Dupa 6 ani la conducerea Parchetului General si inca 5 ani, 1 luna si 24 de zile la conducerea DNA va spun ca nimic nu poate fi pus in balanta fata de continuarea acestei lupte, caci ea este una pentru apararea societatii de infractori periculosi.
Da, sistemul judiciar trece printr-un moment mai dificil. Toti stim asta, caci toti am vazut ce va mai ramane din legile penale ale tarii. Am vazut forma adoptata in Parlament, am reactionat si noi cu observatii, si Inalta Curte, CSM-ul, Parchetul General, dar dincolo de opiniile profesionale, este de bun simt sa observam ca in acest moment vointa politica nu este pentru o justitie eficienta ci pentru blocarea justitiei si a anchetelor.
Noi procurorii nu putem duce o lupta politica. Ne interzice legea. Pledoaria noastra este pentru o legislatie stabila. Pledoaria noastra este pentru o legislatie in care procurorii sa fie independenti.
Independenta procurorilor este o valoare incoruptibila.
DNA este o institutie matura, care si-a indeplinit rolul de a lupta cu coruptia la nivel inalt asa ca NU abandonati. Continuati sa va faceti treaba.
Le multumesc tuturor celor care ne-au sustinut in activitate. Le multumesc si celor din sistemul judiciar, colaboratorilor institutionali din Romania sau parteneri institutionali.
Nu in ultimul rand am un mesaj pentru societate, pentru cetatenii Romaniei: Coruptia poate fi invinsa. Nu abandonati.
Va multumesc pentru atentie!"
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri