Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a fost dat publicitatii discursul domnului judecatori Marius Badea Tudose, presedintele CSM. Acest discurs a fost sustinut cu ocazia deschiderii Conferintei internationale cu tema "Dialogul interprofesional intre judecatori, procurori si avocati - necesitate in consolidarea Justitiei in societatea democratica in Romania" - Bucuresti, 23 septembrie 2015.
"Din parcurgerea documentelor Consiliului Consultativ si, in special a Avizului nr. 12 din 2009 si a Avizului nr. 16 din 2013, rezulta ca, in viziunea acestui for, actul de justitie independent se sprijina pe independenta judecatorului, procurorului si avocatului, ca independenta asociata celor trei profesii nu este o prerogativa sau un privilegiu oferit in interesul profesionistilor ci o conditie prealabila pentru Statul de Drept si o conditie pentru cei care cauta si solicita infaptuirea justitiei. Consiliul de Ministri, la paragraful 7 din Recomandarea nr.12 din 2010, declara ca independenta judecatorilor trebuie sa fie o garantie la cel mai inalt nivel juridic posibil si ca independenta avocatilor trebuie sa fie garantata in acelasi mod. ", precizeaza presedintele CSM in cadrul discursului.
Conform acestuia, desi constructia legislativa romaneasca a fost consecventa in aplicarea principiilor, prevederlor statuare si deontologice privitoare la profesiile de judecator, procuror si avocat, in practica lucrurile apar uneori altfel decat in teorie.
Presedintele CSM precizeaza in cadrul discursului : "Si totusi, ceea ce in teorie pare rezolvat, in practica poate sa ridice probleme. Si aceasta nu pentru ca principiul nu ar fi valid, ci pentru ca, desi obiectiv, el este tributar sau susceptibil a fi influentat de factori subiectivi, specific umani, cum ar fi vocatia, motivatia, caracterul, educatia si, de ce nu, viciile. Iar actul de justitie risca sa se sprijine, intr-o dinamica vectoriala, nu pe suma celor trei independente ci pe rezultanta acestora, riscandu-se, astfel, sa fie afectat in insasi esenta sa. "
Mai mult, presedintele CSM declara ca si conditie necesara, insa nu suficienta, pentru buna administrare a justitiei, ca fiecare profesionist sa exerseze, sa experimenteze si sa se formeze in sensul dezvoltarii unor mecanisme de gandire, actiune, comunicare si comportament compatibile cu rolul si limitele impuse de profesie.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri