Miza o reprezinta cele 10 miliarde de euro de care Romania ar urma sa beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, in perioada 2013-2014, sumele reprezentand plata viitoarelor lucrari de infrastructura, a retelelor de canalizare si drumurilor judetene.
Conditie de baza impusa de Bruxelles, trasarea unor regiuni cu statut juridic a fost amanata pana acum din motive cat se poate de pragmatice. Disparitia judetelor insemana automat si disparitia consiliilor judetene, in timp ce prefecturile vor fi transferate la nivelul noilor structuri, ceea ce inseamna sute de posturi din administratie pierdute si diminuarea influentei actualilor sefi de consilii judetene.
Cat priveste forma pe care o vor lua noile superjudete, decizia ar urma sa fie luata in termen de o saptamana, in cadrul Coalitiei.
Doua variante sunt discutate in interiorul PDL. Prima formula vizeaza adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care sa inglobeze cate 3-4 milioane de locuitori si a caror autorizate sa fie exercitata direct asupra comunelor, oraselor si municipiilor. Cea de-a doua varianta presupune pastrarea judetelor actuale in cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel incat deciziile sa fie luate la un nivel mai inalt, dar totodata sa existe o zona tampon de transfer al autoritatii.
Explicatiile au fost facute de catre Emil Boc, luni, in fata deputatilor PDL, premierul promitand ca in cel mult o saptamana va avea un draft al proiectului.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
250 Modele Fise de Post
Cartea verde a contabilitatii
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Majoritatea principiilor privind trasarea noii harti administrativ-teritoriala a Romaniei au fost deja stabilite: o regiune nu trebuie sa aiba sub trei milioane de locuitori, va fi un singur prefect, o singura prefectura si nici un consiliu judetean intr-o regiune.
Totodata, noii prefecti vor fi atenti alesi din randul celor care au implementat cu succes fonduri europene, s-au implicat in dezvoltarea judetelor si au o notoritetae buna, potrivit unor surse democrat liberale. Potrivit acelorasi surse, functia de prefect de Ilfov va disparea, iar Bucurestiul si judetul Ilfov vor avea un singur prefect, in timp ce presedintii de consiliu vor fi eliberati si ei din functie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri