Croatia, membra a UE de doar 6 ani, intra in Schengen. Romania implineste in curand 13 ani de apartenenta la blocul comunitar si inca nu ii este permis accesul in zona europeana fara granite.
Colegiul Comisarilor a ajuns la un acord prin care Croatia intra in spatiul Schengen, conform unui comunicat de presa transmis E-Juridic. Aceasta decizie vine, insa, cu cateva noi responsabilitati. Tara recunoscuta pentru peisajele fascinante si abrupte va trebui sa se concentreze pe o mai buna administrare a granitelor sale, intrucat va fi bariera UE cu Bosnia, Muntenegru si Serbia. In plus, apele sale teritoriale vor trebui verificate mai atent pentru a nu permite intrarea ilegala a strainilor in spatiul Schengen.
"Croatia a luat toate masurile necesare si intruneste conditiile prestabilite pentru a intra in Schengen", a anuntat comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos in timpul unei conferinte de presa in Strasbourg.
Pentru a intra oficial in Schengen, Croatia va trebui sa obtina acordul tuturor statelor membre UE. Acest lucru ar putea fi o problema, avand in vedere ca extinderea UE a fost refuzata de Franta tocmai saptamana trecuta. Exista, insa, posibilitatea ca acest lucru sa nu fie o problema pentru croati. Ramane de vazut ce decizie va lua Consiliul UE, dupa primirea recomandarii Comisiei Europene de a permite Croatiei sa se alature spatiului Schengen.
Daca vor primi croatii unda verde si de la Consiliul UE, atunci Romania, Bulgaria, Cipru si Irlanda vor ramane singurele tari din blocul comunitar care nu sunt inca incluse in spatiul Schengen. Nici Marea Britanie nu este in Schengen, insa aceasta va iesi in curand din UE.
Spatiul Schengen le garanteaza cetatenilor Uniunii Europene ca pot calatori in tarile parte din acest acord ca pot calatori liberi precum in propria tara. In plus, acestia se pot muta si munci in alte tari fara a fi nevoiti sa treaca prin multiple proceduri obositoare.
Spatiul Schengen elimina granitele din interior, insa le intareste pe cele exterioare pentru a nu permite celor care nu sunt cetateni UE sa beneficieze de astfel de avantaje.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Orice persoana poate trece granita in interiorul spatiului Schengen fara a fi supusa controalelor vamale. Autoritatile pot, insa, efectua controale la granita, atat timp cat acestea nu sunt echivalente verificarilor standard vamale. In situatii exceptionale, tarile din spatiul Schengen pot introduce controalele vamale pentru o perioada de 30 zile.
Spatiul Schengen are in prezent o populatie de aproximativ 420.000.000 de persoane si un PIB de 15 trilioane de dolari.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri