Emiterea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor este blocata, in absenta finalizarii contractelor de reasigurare si a unei baze de date cu locuintele din Romania, dar primariile pot amenda, deja, contraventional, proprietarii care nu au incheiat asemenea asigurari.
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, promulgata in 2009, ar trebui pusa in aplicare de la 1 iulie 2010, iar neincheierea politelor este considerata contraventie, amenda fiind de la 100 lei pana la 300 lei.
Valorile minime anuale de asigurare ale imobilelor vor fi de 10 sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta, iar cele maxime pot ajunge pana la 20.000 de euro pe an.
In septembrie 2009, 13 asiguratori au constituit Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), aportul la capitalul social fiind de 19,34 milioane de lei.
Reprezentantii PAID au apreciat ca, in zonele rurale dar nu numai acolo, asigurarea locuintelor va fi blocata de reticenta oamenilor si de imposibilitatea unora de a achita politele. Dupa parerea acestora, de aceste 'cazuri sociale' ar trebui sa se ocupe statul.
Potrivit unui studiu GfK Romania, 40 la suta dintre respondenti au fost de acord cu introducerea asigurarilor obligatorii de locuinta si circa 35 la suta ar opta si pentru o asigurare facultativa.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
AGERPRES 11/06/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri