Un nou proiect legislativ reglementeaza meseria de expert SSO in Romania.
Parlamentarii au in vedere o initiativa prin intermediul careia se reglementeaza in tara noastra meseria de expert in securitate si sanatate ocupationala (expert SSO) ca profesie liberala. Misiunea viitorilor experti va fi sa ofere servicii de prevenire si protectie privind reducerea riscurilor de accidente si imbolnaviri profesionale la locul de munca.
Cei care vor dobandi statutul de experti SSO vor fi inscrisi in Tabloul Uniunii Nationale a Corpului Expertilor in Securitate si Sanatate Ocupationala din Romania. Uniunea va avea un Regulament de functionare a acestei noi profesii, stabilit prin hotarare de guvern. In plus, Uniunea va organiza cursurile de formare, va da atestatele si va impune conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care vor sa devina expert SSO.
Pentru a deveni expert SSO, persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii se inscriu la Uniunii Nationale a Corpului Expertilor in Securitate si Sanatate Ocupationala din Romania:
Citeste si:
Expertii SSO care trec de toate aceste conditii devin membri stagiari, pentru o perioada de 2 ani, apoi membri titulari. De asemenea, odata cu castigarea experientei si a unor testari, expertii vor deveni experti autorizati/membri autorizati – pentru persoanele fizice si membri corporativi – pentru persoanele juridice.
Expertii SSO vor raspunde disciplinar, civil sau penal, daca este cazul, iar sanctiunile aplicate vor fi, in functie de gravitatea abaterilor: avertisment scris, avertisment cu actiune corectiva profesionala, suspendarea calitatii de membru pe o perioada de pana la 12 luni, retragerea calitatii de membru al Uniunii.
Principala activitate a expertilor SSO va fi identificarea la locul de munca a pericolelor si a riscurilor pentru fiecare componenta, pe fiecare ramura, mijloc de munca, echipament, angajat sau post de lucru. Dupa acest pas, expertul SSO va elabora un plan de prevenire si protectie. Tot acesta va fi responsabil pentru indeplinirea planului pe care-l construieste.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Atentie! Pentru ca acest proiect sa devina lege in vigoare este nevoie de adoptarea sa de catre Parlament, promulgarea de catre presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.
S-ar putea sa te intereseze si: Despagubiri acordate angajatilor hartuiti moral
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE