Companiile din Romania si UE care se ocupa cu prelucrarea datelor personale vor trebui sa numeasca, incepand cu 25 mai 2018, un data protection officer (DPO). Pe scurt, fiecare firma care prelucreaza date personale va trebui sa aiba un angajat care sa fie responsabil de protectia datelor.
E important sa intelegem, in primul rand, ca nu conteaza marimea firmei. DPO-ul va trebui sa existe in fiecare companie, indiferent daca este multinationala sau SRL. Chiar si institutiile publice vor fi nevoite sa aiba un DPO.
In al doilea rand, companiile sau institutiile publice nu sunt obligate sa angajeze o persoana noua pentru acest post, incat pot incheia un contract chiar si cu un avocat, o PFA sau o firma specializata in acest sens.
DPO-ul nu are nevoie de studii de specialitate si nici de experienta profesionala, in al treilea rand. Acesta trebuie sa cunoasca temeinic legislatia privind protectia datelor si sa se asigure ca aceasta este implementata corect si concret de catre compania pentru care lucreaza.
Citeste si:
In al patrulea rand, DPO-ul va trebui sa aiba acces la resurse si va avea nevoie de independenta, altfel nu-si va putea exercita responsabilitatile in mod adecvat. Concret, responsabilul va raspunde doar in fata celui mai inalt nivel al conducerii, va avea nevoie de bani, acces la prelucrarile de date si cei ce le prelucreaza efectiv, dar si acces la deciziile managementului. Pe deasupra, trebuie evitate, pe cat posibil, conflictele de interese.
DPO-ul va fi evaluat la fel ca oricare salariat, in al cincilea rand. Chiar si asa, acest lucru trebuie facut cu grija. Astfel veti evita alte situatii complicate.
Finalmente, iti recomandam lucrarea Protectia Datelor cu Caracter Personal pentru a evita orice neclaritati in legatura masurile care vor trebui implementate incepand cu 25 mai 2018.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
S-ar putea sa te intereseze si: Expert SSO, noua meserie din Romania
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri