Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despagubiri pentru hartuirea morala a angajatilor, propuse pentru adoptare

Hartuirea morala a angajatilor va duce la despagubiri platite de firme, institutii sau autoritati, conform unui proiect de act deja propus pentru adoptare Camerei Deputatilor, for decizional.

Proiectul modifica OUG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si a Legii nr. 2020/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati. A fost respins de Senat, insa deputatii au depus raport de adoptare. Ei pot acum decide ca hartuirea sa morala sa poata fi pedepsita prin acordarea de despagubiri.

De interes pentru angajati si firme/institutii/autoritati/regii este prevederea conform careia angajatorii vor putea fi obligati mult mai usor de instanta sa acorde despagubiri sub forma de daune compensatorii si morale pentru muncitorii care "au fost victimele hartuirii morale la locul de munca". Totodata, se vor acorda si fondurile necesare pentru consiliere psihologica "pe o perioada rezonabila" tot din bugetul angajatorului. 

Atentie! Hartuirea morala la locul de munca va include si stresul

Pe langa despagubiri pentru hartuirea morala si plata pentru consilierea psihologica, sunt adaugate si alte forme de protectie, dupa cum urmeaza:

  • toti salariatii au dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala;
  • niciun salariat nu poate fi sanctionat, concediat sau discriminat (cu privire la salarizare, formare profesionala, promovare etc.) din cauza ca a fost supus sau a refuzat sa fie supus hartuirii morale la locul de munca;
  • salariatul poate fi reintegrat in munca sau poate primi, in baza unei hotarari judecatoresti, despagubiri, in cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit de catre angajator.

 

Important! In Romania, notiunea de "hartuire morala la locul de munca" nu se regaseste ca atare in niciun act normativ, motiv pentru care proiectul mentionat anterior urmareste sa completeze lacunele din legislatia actuala.

Conform proiectului propus pentru adoptare, hartuirea morala este "orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional  al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme: 
a) conduita ostila sau nedorita; 
b) comentarii verbale; 


c) actiuni sau gesturi."

Este important de subliniat faptul ca initiativa legislativa a reusit sa obtina sprijin de la PSD, PNL, USR, UDMR, ALDE si PMP, asadar are sanse reale sa ajunga la promulgare si sa se infiinteze o noua metoda de a proteja angajatii de abuzuri. Vom actualiza acest articol cu rezultatul votului!

Nota! E-Juridic a urmarit propunerea legislativa inca din aprilie 2018, asadar mai jos puteti gasi detaliile disponibile inca de la aparitia initiativei.

In continuare puteti analiza modificarile propuse de Comisia de fond plenului pentru adoptare. Pentru a intra in vigoare despagubirile pentru hartuirea morala a angajatilor mai sunt necesare voturile deputatilor si promulgarea presedintelui Romaniei.

Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare precum si a Legii nr.202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati 

Art. I - Ordonanta Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.166 din 7 martie 2014, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa alineatul (5) se introduc sapte noi alineate, alin.(5^1)-(5^7), cu urmatorul cuprins:
"(5^1) Constituie hartuire morala la locul de munca si se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme:
a) conduita ostila sau nedorita;
b) comentarii verbale;
c) actiuni sau gesturi.
 
(5^2) Constituie hartuire morala la locul de munca orice comportament care, prin caracterul sau sistematic, poate aduce atingere demnitatii, integritatii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajati, punand in pericol munca lor sau degradand climatul de lucru. In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca.

(5^3) Fiecare angajat are dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala. Niciun angajat nu va fi sanctionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesionala, promovare sau prelungirea raporturilor de munca, din cauza ca a fost supus sau ca a refuzat sa fie supus hartuirii morale la locul de munca. 

(5^4) Angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar, in conditiile legii si al regulamentului intern al angajatorului.
Raspunderea disciplinara nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala a angajatului pentru faptele respective.

(5^5) Angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca.

(5^6) Este interzisa stabilirea de catre angajator, in orice forma, de reguli sau masuri interne care sa oblige, sa determine sau sa indemne angajatii la savarsirea de acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca. 

(5^7) Angajatul victima a hartuirii morale la locul de munca trebuie sa dovedeasca elementele de fapt ale hartuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, in conditiile legii. Intentia de a prejudicia prin acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca nu trebuie dovedita. 

2. La articolul 26, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alin.(1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Constituie contraventie hartuirea morala la locul de munca savarsita de catre un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnitatii unui alt angajat, si se pedepseste cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei. 
(1^2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda:
a) de la 30.000 Lei la 50.000 Lei, neindeplinirea de catre angajator a obligatiilor prevazute la art. 2 alin. (5^5);
b) de la 50.000 Lei la 200.000 Lei, nerespectarea de catre angajator a prevederilor art. 2 alin. (5^6).

3. La articolul 26, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (2^1)- (2^3), cu urmatorul cuprins: 
"(2^1) Ori de cate ori va constata savarsirea unei fapte de hartuire morala la locul de munca, instanta de judecata poate, in conditiile legii: 
a) sa dispuna obligarea angajatorului la luarea tuturor masurilor necesare pentru a stopa orice acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca cu privire la angajatul in cauza;
b) sa dispuna reintegrarea la locul de munca a angajatului in cauza; 
c) sa dispuna obligarea angajatorului la plata catre angajat a unei despagubiri in cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit;
d) sa dispuna obligarea angajatorului la plata catre angajat a unor daune compensatorii si morale;
e) sa dispuna obligarea angajatorului la plata catre angajat a sumei necesare pentru consilierea psihologica de care angajatul are nevoie, pentru o perioada rezonabila stabilita de catre medicul de medicina a muncii;
f) sa dispuna obligarea angajatorului la modificarea evidentelor disciplinare ale angajatului.

(2^2) Ori de cate ori va constata savarsirea unei fapte de hartuire morala la locul de munca, Consiliul aplica, in conditiile legii, oricare dintre masurile prevazute la alin. (2^1) lit. a) si e).

(2^3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 200.000 lei neaducerea de catre angajator la indeplinire a masurilor dispuse de catre Consiliu. Plata amenzii nu exonereaza angajatorul de aducere la indeplinire a obligatiilor prevazute la alin.(2^1)."

4. La articolul 26, alineatul (4) se abroga. 

Art. II – La articolul 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.326 din 5 iunie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu urmatorul cuprins:
"(1^2) Hartuirea morala la locul de munca, pe criteriul de sex, este interzisa. Dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator."

Art. III - Ordonanta Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.166 din 7 martie 2014, cu modificarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se va republica dandu-se textelor o noua numerotare.

Art. IV – Legea nr.202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.326 din 5 iunie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu completarile aduse prin prezenta lege, se va republica dandu-se textelor o noua numerotare. 

INFORMATII INITIALE
publicate pe 26 aprilie 2018

Un proiect legislativ urmeaza sa intre la vot in Senat prin care, in baza unei hotarari judecatoresti, angajatii vor putea beneficia de despagubiri daca au fost hartuiti moral la locul de munca.

Modificarea OG nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati se afla in momentul de fata in Senat pentru dezbateri si vot. Odata adoptata sau respinsa de Senat, ea va ajunge in Camera Deputatilor - camera decizionala. Pentru a intra in vigoare noua lege ar trebui promulgata de catre Presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.

Propunerea legislativa are ca scop protejarea angajatilor, prin aceea ca angajatorii pot fi obligati de instanta sa acorde daune compensatorii si morale salariatilor care au fost victimele hartuirii morale la locul de munca. De asemenea, salariatii hartuiti vor putea beneficia, din partea angajatorului, de sumele necesare pentru consiliere psihologica, pentru o perioada rezonabila stabilita de catre medicul de medicina a muncii, daca instanta a obligat angajatorul la o astfel de plata.

Pe langa bani si consiliere, initiativa legislativa mai arata si alte masuri de protejare a angajatilor, precum:

  • dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala
  • niciun angajat nu poate fi sanctionat, concediat sau discriminat din cauza ca a fost supus sau a refuzat sa fie supus hartuirii morale la locul de muunca
  • salariatul poate fi reintegrat in munca sau poate primi, in baza unei hotarari judecatoresti, despagubiri in cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit de angajator

 

Pana in momentul de fata niciun act normativ nu prevede "hartuirea morala la locul de munca", asadar acest proiect vine sa completeze lipsurile din legislatia curenta.

Concret, proiectul de lege defineste hartuirea morala la locul de munca drept „orice comportament exercitat cu privire la un salariat, de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un salariat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii salariatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme:

  • a) conduita ostila sau nedorita;
  • b) comentarii verbale;
  • c) actiuni sau gesturi”.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Despagubiri pentru hartuirea morala a angajatilor, propuse pentru adoptare":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016