Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Faliment personal 2022: Criteriile pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil au fost actualizate

Faliment personal 2022: Criteriile pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil au fost actualizate
Decizia presedintelui Comisiei de Insolventa la Nivel Central nr. 10/2022 privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil a fost publicata in Monitorul Oficial 973/06.10.2022.

Articolul 45 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 151 din 2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice prevede ca, anual, Comisia de insolventa la nivel central emite, prin decizie a presedintelui, criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.

Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil

Art. 1
Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizeaza valoarea cosului minim lunar de consum actualizata de catre Comisia de Insolventa la Nivel Central cu sprijinul Institutului National de Statistica prin raportare la valoarea indicelui preturilor de consum pentru luna iunie 2022, fata de aceeasi luna a anului 2019.

Art. 2
(1) Valoarea cosului minim lunar de consum reprezinta pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Aceasta valoare reprezinta suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprita pentru plata datoriilor deoarece ii este necesara pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurarii traiului zilnic pentru sine si familia sa.

(2) Valoarea cosului minim lunar de consum se stabileste diferentiat pentru procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedura simplificata de insolventa si procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active.

(3) Valoarea cosului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectarii drepturilor, libertatilor fundamentale si demnitatii umane ale debitorului si ale persoanelor carora acesta le asigura ori le datoreaza, in conditiile legii, intretinere in mod curent.


Art. 3
In oricare dintre procedurile de insolventa utilizate, cuantumul cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil poate fi echivalent valorii cosului minim lunar de consum sau poate depasi aceasta valoare in functie de necesitatile particulare ale fiecarui debitor si membrilor familiei sale ce nu pot fi acoperite de aceasta suma si a caror satisfacere este imperios necesara pentru a asigura respectarea drepturilor, libertatilor fundamentale si demnitatii umane ale acestora.

Art. 4
Evaluarea cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil pentru membrii familiei debitorului aflat in procedura de insolventa se va realiza conform prezentelor criterii generale atunci cand valorificarea bunurilor si veniturilor debitorului si codebitorului, daca este cazul, afecteaza nivelul de trai al acestora astfel incat le-ar fi incalcate drepturile, libertatile fundamentale si demnitatea umana.

Art. 5
Structura si componenta familiei debitorului se stabilesc prin includerea in aceasta a persoanelor carora debitorul le asigura ori le datoreaza, in conditiile legii, intretinere in mod curent si a persoanelor care convietuiesc cu debitorul sau care contribuie la prestarea intretinerii, conform art. 2 alin. (2) lit. e) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 419/2017.

Art. 6
(1)Valoarea cosului minim lunar de consum diferentiata pentru debitorul care traieste in mediul urban si membrii familiei sale in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa este:
a)999 lei pentru fiecare adult;
b)735 lei pentru fiecare copil cu varsta de peste 14 ani;
c)525 lei pentru fiecare copil cu varsta de pana la 14 ani.

(2)Valoarea cosului minim lunar de consum diferentiata pentru debitorul care traieste in mediul rural si membrii familiei sale in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa este:
a)807 lei pentru fiecare adult;
b)593 lei pentru fiecare copil cu varsta de peste 14 ani;
c)425 lei pentru fiecare copil cu varsta de pana la 14 ani.

(3)In vederea estimarii valorii totale a cosului minim lunar de consum pentru debitor si familia sa se vor analiza structura si componenta acesteia conform art. 5 si se vor utiliza corespunzator pentru fiecare membru al familiei valorile mentionate anterior.

(4)In situatia in care debitorul aflat in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa nu are familie, acesta va beneficia de valoarea cosului minim lunar de consum corespunzatoare fiecarui adult in functie de mediul urban sau rural in care traieste.


Art. 7
(1)Tinand cont de prevederile art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, cu modificarile ulterioare, valoarea cosului minim lunar de consum pentru debitorul aflat in procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active este egala, indiferent daca traieste in mediul urban sau rural, cu valoarea salariului minim brut pe economie, asa cum este prevazut de legislatia in vigoare pentru orice persoana angajata conform prevederilor Codului muncii in functie de vechime sau nivelul studiilor realizate.

(2)Pentru fiecare membru al familiei debitorului aflat in procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active se vor adauga valorii cosului minim lunar de consum prevazut pentru acesta valorile corespunzatoare mentionate anterior.


Art. 8
Pentru stabilirea cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil se va tine cont de particularitatile de ordin financiar ale situatiei debitorului si familiei sale in functie de mediul urban sau rural si locul unde traiesc. 

In acest sens, valorii cosului minim lunar de consum i se vor adauga sumele necesare asigurarii:
a)nevoilor locative, precum plata utilitatilor si serviciilor care depasesc cuantumul financiar prevazut pentru acestea in cosul minim lunar de consum ca urmare a preturilor existente in zona unde debitorul si familia sa traiesc;
b)necesitatilor alimentare atunci cand acestea depasesc cuantumul financiar prevazut in cosul minim lunar de consum ca urmare a preturilor existente in zona unde debitorul si familia sa traiesc sau a unor situatii de sanatate ce impun un regim nutritional special;
c)necesitatilor de transport atunci cand debitorul si membrii familiei sale sunt nevoiti sa se deplaseze catre locurile de munca, scoala sau alte institutii de invatamant si orice alte locatii pentru realizarea unor activitati aducatoare de venituri sau pentru respectarea unor tratamente medicale ca urmare a conditiilor de viata existente si angajamentelor asumate, care impun depasirea cuantumului financiar prevazut pentru acestea in cosul minim lunar de consum;
d)altor nevoi curente ale debitorului si familiei sale care depasesc cuantumul financiar prevazut pentru acestea in cosul minim lunar de consum ca urmare a unor situatii neprevazute sau necesitati imperioase precum: reparatia, achizitionarea sau inlocuirea articolelor de imbracaminte, obiectelor de uz personal sau casnic, inclusiv a mobilierului, obiectelor necesare ingrijirii bolnavilor sau persoanelor care sufera de un handicap, bunurilor care servesc la exercitarea ocupatiei sau profesiei debitorului, inventarului agricol, inclusiv a animalelor de munca, furajelor pentru aceste animale si semintelor pentru cultura pamantului, daca debitorul se ocupa cu agricultura, in masura necesara continuarii lucrarilor in agricultura;
e)sustinerii cursurilor de invatamant obligatoriu si inceperii sau continuarii studiilor postliceale, universitare sau postuniversitare pentru debitor si persoanele carora acesta le asigura ori le datoreaza, in conditiile legii, intretinere in mod curent, care depasesc cuantumul financiar prevazut pentru acestea in cosul minim lunar de consum;
f)platii cheltuielilor profesionale absolut necesare exercitarii ocupatiei sau profesiei debitorului;
g)platii cheltuielilor de scolarizare, instruire, specializare absolut necesare exercitarii ocupatiei sau profesiei debitorului;
h)platii primelor de asigurare obligatorie;
i)indeplinirii obligatiilor legale sau conventionale de intretinere, ultimele neputand depasi un prag de 5 salarii medii pe an;
j)indeplinirii obligatiilor rezultate din atragerea raspunderii penale si contraventionale.


Art. 9
(1)In estimarea cheltuielilor necesare asigurarii unui nivel de trai rezonabil se va tine cont de veniturile din munca ale debitorului si/sau posibilitatea ocuparii unui loc de munca mai bine remunerat in functie de zona unde acesta si familia sa traiesc raportat la structura pietei fortei de munca (anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentele criterii generale).

(2)In cazul in care debitorul nu are un loc de munca sau nu desfasoara o activitate aducatoare de venit si intreprinde demersurile necesare rezonabile pentru gasirea unui loc de munca, inclusiv prin participarea la cursuri in scopul initierii si desfasurarii unei activitati aducatoare de venit sau al angajarii, cheltuielile indispensabile sustinerii cursurilor si absolvirii lor vor fi adaugate valorii cosului minim lunar de consum, daca acestea acopera prin instruirea si calificarea oferita necesitatile debitorului si raspund la cerintele pietei fortei de munca din zona unde debitorul si familia sa traiesc.


Art. 10
(1)Pentru stabilirea cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil se va tine cont de existenta oricaror situatii speciale de sanatate, integritate fizica sau dizabilitati, in cazul debitorului si al membrilor familiei sale.

(2)Sumele necesare asigurarii platii cheltuielilor pentru realizarea tratamentelor medicale invederea depasirii acestor situatii sau a evitarii punerii in pericol a vietii debitorului si membrilor familiei sale ori a mentinerii unui trai decent si suportabil pentru persoanele care sufera de dizabilitati nu pot fi reduse sau esalonate. Acestea se adauga la valoarea cosului minim lunar de consum in cuantumul necesar indeplinirii tratamentului prescris de medic sau achizitionarii, repararii sau inlocuirii obiectelor indispensabile unor persoane cu dizabilitati in functie de preturile existente pe piata serviciilor si produselor medicale.

(3)In cazul in care pe parcursul desfasurarii procedurii de insolventa, in mod neprevazut, debitorul sau membrii familiei sale se imbolnavesc sau ajung in situatia sa sufere anumite afectiuni grave se vor aplica prevederile alin. (2).


Art. 11
Pentru stabilirea cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil se va tine cont de cheltuielile minime legate de functionarea si intretinerea unui vehicul, daca acesta este in mod indispensabil necesar debitorului si familiei sale inclusiv pentru deplasarea de la/catre locul de munca, precum: plata combustibilului, impozitului, rovinietei (daca este cazul), inspectiei tehnice periodice, reparatiilor. Sumele necesare asigurarii platii acestor cheltuieli se vor adauga valorii cosului minim lunar de consum.

Art. 12
Pentru stabilirea cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil se va tine cont de cheltuielile necesare cresterii, ingrijirii si educarii copilului aflat in intretinerea debitorului sau caruia debitorul ii presteaza intretinere, prin raportare la diferitele stadii de dezvoltare ale acestuia. In acest sens se vor adauga valorii cosului minim lunar de consum sumele necesare acoperirii:
a)necesitatilor alimentare care depasesc cuantumul financiar prevazut pentru acestea in cosul minim lunar de consum, in functie de varsta copilului, starea de sanatate a acestuia, integritatea fizica, dizabilitati sau afectiunile de care sufera raportate inclusiv la tratamentele si dietele prescrise de medic;
b)necesitatilor de transport care depasesc cuantumul financiar prevazut pentru acestea in cosul minim lunar de consum, in functie de varsta copilului, locatia unitatii de invatamant, mijloacele de transport existente in zona unde copilul traieste si invata, starea de sanatate a acestuia, integritatea fizica, dizabilitati sau afectiunile de care sufera raportate inclusiv la recomandarile si tratamentele medicale pe care trebuie sa le urmeze;
c)cheltuielilor pentru sustinerea cursurilor de invatamant obligatoriu, postliceal, universitar sau postuniversitar, inclusiv cele necesare asigurarii unor dotari minimale pentru facilitarea accesului la informatii si documente in format electronic si studiului acestora, care depasesc cuantumul financiar prevazut pentru acestea in cosul minim lunar de consum;
d)cheltuielilor pentru asigurarea unui spatiu locativ corespunzator dezvoltarii normale fizice si psihice a copilului si facilitarii studiului la orice varsta a acestuia, care depasesc cuantumul financiar prevazut pentru acestea in cosul minim lunar de consum ca urmare a situatiei familiale a debitorului si preturilor existente in zona unde copilul traieste si invata.


Art. 13
(1)Exigente minimale ale unei locuinte convenabile sunt cele prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (anexa nr. 3 care face parte integranta din prezentele criterii generale).

(2)Debitorul si membrii familiei sale au dreptul sa beneficieze pe parcursul desfasurarii procedurii de insolventa de o locuinta convenabila conform prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, daca imobilul in care debitorul si familia sa locuiesc este valorificat, se va lua in considerare cuantumul chiriei necesare pentru ocuparea unei locuinte convenabile. Acest cuantum se va adauga la valoarea cosului minim lunar de consum.

(3)Daca debitorul, impreuna cu familia sa, locuieste intr-un imobil care excedeaza exigentelor minimale ale unei locuinte convenabile raportat la numarul locatarilor, acesta poate opta pentru valorificarea imobilului si mutarea intr-o alta locuinta.

(4)Debitorul si familia sa pot opta, in vederea acoperirii unui cuantum cat mai mare din datorii, sa valorifice imobilul in care locuiesc si sa se mute intr-o locuinta care nu intruneste exigentele minimale stabilite de prevederile Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Debitorul si familia sa nu pot opta pentru o astfel de solutie, in vederea acoperirii unui cuantum cat mai mare din datorii, daca persoanele carora le presteaza intretinere sunt private de spatiul necesar unei dezvoltari normale fizice si psihice si facilitarii studiului pentru absolvirea cursurilor de invatamant obligatoriu, postliceal, universitar sau postuniversitar.

(5)Sumele necesare pentru plata cheltuielilor cu serviciile si utilitatile aferente unei locuinte convenabile nu pot fi esalonate sau reduse si se vor adauga valorii cosului minim lunar de consum pentru partea de cuantum care depaseste suma prevazuta pentru aceasta categorie de cheltuieli.


Art. 14
Comisiile de insolventa la nivel teritorial, administratorii procedurii si lichidatorii pentru procedura insolventei persoanelor fizice stabilesc cheltuielile debitorului pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil conform prezentelor criterii generale. 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Faliment personal 2022: Criteriile pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil au fost actualizate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016