Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a procurorului Oliver-Felix Banila, pentru o perioada de trei ani.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 iulie a.c., decretul pentru numirea in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a domnului Oliver-Felix Banila - pe o perioada de 3 ani", a anuntat Administratia Prezidentiala.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Banila la conducerea DIICOT in 11 iunie, propunerea fiind avizata favorabil de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Mai multi procurori DIICOT au decis atunci, in Adunarea Generala, sa ii trimita presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare in care sa ii ceara sa respinga propunerea ministrului Justitiei de numire a procurorului Felix Banila la conducerea DIICOT.
Intrebat despre acest demers, Banila spunea ca asteapta decizia presedintelui si ca nu poate face speculatii: "Nu e deontologic sa comentez, eu sunt in acest moment doar o propunere. Legea este foarte clara referitor la pasii care trebuie urmati. Astept decizia Presedintelui Romaniei, nu pot sa fac speculatii”.
Contracandidatul lui Felix Banila la concursul pentru ocuparea postului de procuror sef al DIICOT a fost actualul sef al DIICOT Daniel Horodniceanu.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spunea ca ii cunoaste foarte bine pe cei doi candidati, amandoi fiindu-i studenti la Facultatea de Drept de la Iasi, ei avand experinta in functii manageriale si fiind sefi de unitati.
Intrebat de ce l-a preferat pe Oliver-Felix Banila in detrimentul lui Daniel Horodniceanu, ministrul Justitiei spunea ca in cadrul interviului l-a intrebat pe actual sef al DIICOT care este termenul de prescriptie a cauzelor si care este situatia achitarilor.
“De ce l-am preferat, si e prima oara cand spun, dar nu e raspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar, spre exemplu, la interviu l-am intrebat pe domnul Horodniceanu cum stam cu termenul rezonabil de solutionare a cauzelor? (…) Cum se explica faptul ca avem dosare la urmarire penala la DIICOT de 11 ani, neterminat? Aia e prescriptie sigura. (…) Dupa aceea, cum stam cu achitarile? Nu vreau sa va rog sa faceti exercitiul mintal, psihic, de sanatate, social, de care vreti, al celui care sta un an, doi, trei, sapte, nevinovat, iar dupa aia vine instanta sa spuna achitat, fapta nu exista, sau nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii”, declara ministrul Justitiei.
El preciza ca in cele din urma comisia a analizat activitatea desfasurata de cei doi candidati si a tras linie.
Fise distractive pentru gradinita
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Felix Banila, in varsta de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacau. In perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacau. In 2016, Banila a candidat pentru un post in CSM, fara succes.
Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat in 19 mai, fiind apoi prelungit cu sase luni, conform procedurii.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri