Ministrul Justitiei, Stelian Ion, anunta joi ca a primit semnale clare prin care i s-a "sugerat" ca nu trebuie sa faca el procedura de selectie pentru procurorii de rang inalt, ci ar trebui "sa se ocupe altcineva" de acest aspect important.
"Am inceput procedura de selectare a candidatilor pentru aceste functii de procuror de rang inalt. In primul rand, este functia vacanta de mai mult timp de procuror sef DIICOT, sunt si alte functii - sef de sectie la DIICOT, sefi de sectii la DNA, foarte importante. Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum ca nu e in regula ca un ministru USR sau eu in special as putea coordona aceasta activitate si ca nu ar trebui sa o fac eu, ar trebui sa o faca altcineva, pentru a avea un deznodamant dinainte stiut. Au fost semnale foarte clare in acest sens. Nu am spus lucrurile acestea raspicat, dar daca lucrurile se desfasoara intr-o anumita cronologie si se confirma toate aceste lucruri, concluziile le putem trage", a declarat Stelian Ion, la Ministerul Justitiei.
El a adaugat ca procedura de selectie ar trebui sa fie una transparenta si in care institutiile sa dialogheze.
"Este mai degraba vorba nu despre un partid anume, este vorba despre maniera in care se discuta. Eu vad aceasta procedura ca una care trebuie sa fie transparenta, una in care trebuie sa colaboreze institutiile, sa dialogheze, pe cat le permite atributia legala, si la finalul procedurii sa fie niste propuneri care sa fie si acceptate de presedinte, care este cel care are ultimul cuvant, sa aiba si girul Sectiei pentru procurori", a spus ministrul Justitiei.
Stelian Ion le-a transmis magistratilor sa nu accepte niciodata "semnale politice de niciun fel in activitatea pe care o desfasoara".
Pentru posturile principalelor structuri integrate in aparatul de Justitie deja au fost inregistrate primele candidaturi concrete.
"Este o institutie respectabila, Ministerul Justitiei, unde lucreaza niste oameni care au intrat aici pe baza de concurs, unii au zeci de ani de experienta, oameni care nu-si permit, indiferent de presiunile pe care incearca sa le faca unii sau altii sa isi pericliteze cariera si sa faca lucruri gresite, ilegale. Ministerul Justitiei, de-a lungul anilor, a fost garantul legalitatii actelor normative care trec prin Guvern si de cate ori nu au fost respectate avize si nu au fost respectate opiniile din Ministerul Justitiei s-a ajuns la situatii neplacute. Unii au ajuns sa dea cu subsemnatul. As fi foarte atent in activitatea guvernamentala la aceste avize si la aceste opinii ale profesionistilor de la Ministerul Justitiei. In Guvernul Romaniei toti colegii de la celelalte ministere apreciaza ca fiind o activitate de calitate cea a juristilor din minister", a declarat Stelian Ion, la Ministerul Justitiei.
Va reamintim ca in urma discutiei avute ieri pe tema introducerii PNDL 3 (Program Anghel Saligny) pe ordine de zi suplimentara a sedintei de guvern, USR-Plus a solicitat ca acesta sa fie discutat si sa contina criterii clare de transparenta. Florin Citu si echipa sa au refuzat discutiile, considerand ca nu mai trebuie modificat nimic. In urma refuzului USR-Plus de a gira sedinta de guvern in care se dorea adoptarea acestui program,
Florin Citu l-a revocat pe Stelian Ion. Desi acum se asteapta decizia presedintelui, Iohannis nu-l poate refuza pe premier.
Culmea, Stelian Ion a spus astazi ca s-ar fi adoptat PNDL 3, daca avea avizul MJ. "Am avut dreptate. A fost destul de clar, la incheierea zilei de ieri, legat de subiectul privind avizul pentru proiectul PNDL 3: asa cum am spus, Ministerul Justitiei nu primise proiectul in original, pe care sa dea un aviz. Ca atare, termenul de 4 zile in care trebuia dat avizul nici nu a inceput sa curga. Daca ar fi fost altfel,
sedinta de guvern de ieri ar fi continuat si s-ar fi adoptat actul normativ", a spus inca ministrul Justitiei.
Tot Stelian Ion a spus ca a gasit "pe varianta de proiect primita" mai multe probleme de "nelegalitate".