O initiativa in acest sens venita de la Camera Consultantilor Fiscali a ajuns la Ministerul Finantelor.
Camera Consultantilor Fiscali propune noi modificari la Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala.
Pentru a stabili cadrul in care contribuabilul trebuie sa isi indeplineasca obligatia de colaborare, precum si limitele exercitarii dreptului de apreciere, de catre organul antifrauda, este importanta aceasta modificare pentru buna derulare a actiunii de control, specifica CCF.
Afla cum sa te feresti de controale! Scapa de amenzi!
Astfel, proiectul prevde introducerea in Codul de procedura fiscala, a art. 1371, cu urmatorul continut:
“Dreptul contribuabilului/platitorului de a fi instiintat
La inceperea controlului operativ si inopinat, contribuabilul/platitorul supus controlului antifrauda are dreptul de a fi instiintat cu privire la actiunea care urmeaza sa se desfasoare. In acest scop, inspectorul antifrauda desemnat cu efectuarea controlului inmaneaza contribuabilului/platitorului un aviz de control care cuprinde temeiul juridic si obiectul controlului antifrauda.”
Alte schimbari propuse sunt referitoare la rezultatele unui control antifrauda, la final fiind necesar un proces-verbal de control, care se va comunica si contribuabilului, intr-un exemplar separat.
Afla cum sa te feresti de controale! Scapa de amenzi!
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
“Art. 1372. Rezultatele controlului antifrauda […]
(2) Procesul-verbal/actul de control prevazut la alin. (1) constituie mijloc de proba in sensul art. 55, inclusiv in situatia in care in continutul sau sunt prezentate consecintele fiscale ale neregulilor constatate.
(3) Contribuabilul/Platitorul isi poate exprima punctul de vedere fata de constatarile mentionate in procesul-verbal/actul de control in termen de 5 zile lucratoare de la comunicare. “
De asemenea, constatarile consemnate in procesul-verbal/actul de control pot fi luate in considerare in analiza de risc pe care organul fiscal o face pentru a selecta contribuabilili pentru inspectia fiscala.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri