Furt intelectual
In cazul unor probleme aparute in viata sociala, nu trebuie cu strictete sa activam in domeniul juridic pentru a deosebi unele fapte grave, ce constituie infractiuni, de altele mai putin grave, care nu se regasesc in sfera acestora din urma, raspunderea in cazul lor fiind de alta natura decat cea penala.
Astfel, nu intampinam greutati pentru a incadra in infractiunea de furt, fapta de deposedare a unei persoane de o suma de bani, fapta de luare a unui autoturism din locul de parcare fara a avea acordul proprietarului sau mai simplu, luarea fara drept a unor bunuri dintr-o masina cum ar fi casetofonul, boxele, roata de rezerva sau orice alte bunuri de acest gen.
Facand un rezumat, am putea sa afirmam ca aceaste fapte sunt destul usor de recunoscut precum si de diferentiat, in comparatie cu alte incriminari existente in Codul penal, pentru ca vizeaza deposedarea proprietarului de un bun fara acordul sau, creandu-i in acest mod o paguba mai mult sau mai putin insemnata.
Se ne indreptam atentia in continuare asupra urmatoarei situatii: „o persoana, inventeaza un sistem de irigatie care prin calitatile sale de exceptie are ca finalitate stropirea doar a plantelor nu si a spatiului necultivat dintre ele, aceasta inventie ducand la reducerea simtitoare a consumului de apa cu aproximativ jumatate din cantitantea folosita de obicei.
Stiind ca rezervele de apa nu vor tine o vesnicie, si aceasta inventie este deosebit de benefica atat pentru culturi cat si pentru umanitate, inventatorul se grabeste sa isi prezinte ideea persoanelor avizate din domeniu, fara sa isi mai inscrie descoperirea la oficiul de stat petru inventii si marci, pe scurt O.S.I.M., obtinand in acest fel un brevet de inventator care sa ii confere drepturi exclusive asupra inventiei sale.
Persoanele carora le este prezentata inventia in cauza, nu resping ideea implementarii in sistem dar mai cer un scurt timp de gandire. Ulterior insa, prin mijloace nu prea ortodoxe, ideea este transmisa, sau mai bine zis „pontul este vandut” unor alte persoane din afara tarii care pun in aplicare acest mecanism, iar datorita succesului de care se va bucura inventia, acestia isi vor atribui calitatea de inventatori, fara a mai tine cont ca ideea nu a a fost a lor.
In cazul acestei situatii multi dintre noi am spune cu dispret „ I-au furat ideea!”
Aici apare si problema... Pentru ca in ciuda faptului ca acele persoane s-au folosit cu rea-credinta de acea idee, castigand sume enorme de bani, legea nu incadreaza aceasta fapta in infractiuna de furt, desi dreptul de care este privat inventatorul este de o valoare cu mult mai insemnata decat cea a unui simplu casetofon de masina. Cu toate acestea inventatorul, nu se poate adresa instantelor penale, el avand deschisa doar calea unei actiuni de natura civila.
Consider ca, din cauza confruntarii tot mai dese in societate cu astfel de cazuri, ar trebui sa urmam exemplul altor tari care in prezent demareaza o noua legiferare in vederea prevederii si a unor sanctiunui de natura penala pentru persoanele rau intentionate care savarsesc acest „furt intelectual.”
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri