Guvernul aproba in sedinta de joi un proiect de hotarare prin care prelungeste pana la finalul anului 2023 plafonarea tarifelor RCA, potrivit unui anunt facut de premierul Marcel Ciolacu.
„Aprobam astazi proiectul de hotarare prin care prelungim, pana la finalul anului, plafonarea tarifelor RCA. Este o decizie justificata fiindca actuala plafonare a tarifelor RCA expira pe 10 octombrie. Daca nu continuam plafonarea, vor crestere tarife in cea mai nepotrivita perioada, aceea a sarbatorilor de iarna”, a anuntat Marcel Ciolacu, la debutul sedintei de Guvern.
Potrivit actului normativ, masura prelungirii este necesara ca urmare a iesirii din piata asigurarilor RCA in ultimii doi ani a asiguratorilor cu cea mai mare cota de piata, asiguratori in portofoliul carora se aflau cea mai mare parte a asiguratilor RCA. Acest lucru a generat un dezechilibru intre cerere si oferta, fapt ce a condus la o evolutie ascendenta a tarifelor de prima practicate de catre asiguratorii RCA.
Guvernantii estimeaza ca "pana la sfarsitul anului 2023 va exista un numar extrem de ridicat de asigurati RCA care vor solicita incheierea unor noi contracte, caz in care se va manifesta continuarea situatiei de dezechilibru intre cerere si oferta la nivel de piata ceea ce ar putea conduce fie la o presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate in piata libera fie la o scadere a gradului de cuprindere in asigurarea RCA a parcului auto national, ca urmare a contextului economic actual caracterizat de inflatie inca ridicata ce genereaza dificultati financiare populatiei".
O astfel de situatie are potentialul de a genera consecinte negative, cu impact social si economic, printre acestea enumerandu-se:
- imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supusi ceilalti participanti la trafic, in cazul in care vehiculele neasigurate ies in trafic;
- cresterea riscului la care sunt supusi participantii la trafic atunci cand sunt produse accidente de vehicule in care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci cand rezulta vatamari corporale grave sau deces;
- cresterea nevoii de finantare a Fondului national de protectie ca urmare a obligatiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse tertelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
- obligatia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile platite din disponibilul Fondului national de protectie.
Prin urmare, o solutie temporara pentru remedierea starii de fapt o poate constitui prelungirea pana la data de 31 decembrie 2023 a perioadei de aplicare a HG nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.