Numeroase plangeri au fost adresate instantelor de judecata pe tema platirii amenzii pentru lipsa rovinietei, iar asta s-a datorat in mare parte cazurilor in care schimbarea proprietarului unei masini nu a fost inregistrata la timp in sistem.
Decizia nr. 4/2018 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabileste ca fostul proprietar al unei masini nu poate fi amendat daca noul proprietar circula cu masina fara sa achite rovinieta. Avand in vedere ca decizia a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 7 mai, aceasta a devenit obligatorie de acum doua zile.
In sedinta din 5 martie 2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul competent sa judece recursul in interesul legii, legal constituit in fiecare dintre cauze, a solutionat doua recursuri in interesul legii, fiind pronuntate urmatoarele solutie:
Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj si, in consecinta, stabileste ca, in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 8 alin. (1), raportat la art. 7 si art. 1 alin. (1) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare:
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata, in sedinta publica, astazi 5 martie 2018.
Citeste si:
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Practic, judecatorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislatiei, din moment ce instantele din tara solutionau problema in moduri diferite. Concret, pe de o parte, unele instante judecatoresti considerau, in mod corect, ca fostul proprietar nu poate fi amendat pentru ca noul proprietar circula cu masina fara a plati rovinieta, daca se dovedeste ca masina a fost vanduta inainte ca autoritatile sa constate contraventia.
Pe de alta parte, au existat si instante judecatoresti care au apreciat ca fostul proprietar este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei.
Pentru a evita pe viitor interpretarile diferite pe aceasta problema, ICCJ a decis ca noul detinator este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei, daca se dovedeste schimbarea de proprietar.
Mai precis, data inscrisurilor sub semnatura privata devine certa, conform Codului de procedura civila, dupa cum urmeaza:
Atunci cand exista probleme de drept solutionate in mod diferit de instantele judecatoresti, judecatorilor ICCJ li se poate cere sa vina cu o interpretare obligatorie care sa asigure aplicarea unitara a legii.
S-ar putea sa te intereseze si: Procedura contestatiei impotriva contraventiei ref lipsa rovinietei
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri