Cerere de arestare provizorie in vederea extradarii. Instanta competenta Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri Portal Codul Muncii Teste distractive pentru clasa pregatitoare
(I.C.C.J., sectia penala, incheierea nr. 458 din 24 ianuarie 2006)
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Extradare. Cererea de arestare provizorie in vederea extradarii
Indice alfabetic:
- Drept procesual penal
- extradare
- cerere de arestare provizorie in vederea extradarii
- instanta competenta
- Legea nr. 302/2004, art. 68
Competenta de a formula cererea de arestare provizorie in vederea extradarii in Romania a persoanei condamnate de instantele romane la pedeapsa inchisorii, inainte de formularea unei cereri de extradare, apartine, potrivit art. 68 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, instantei de executare, ca autoritate judiciara emitenta a mandatului de executare a pedepsei inchisorii, iar nu presedintelui sectiei penale a curtii de apel in circumscriptia careia se afla instanta care a emis mandatul de executare, care, in temeiul art. 66 din aceeasi lege, are competenta de a formula cererile de extradare in numele statului roman.
Prin incheierea nr. 8 din 11 octombrie 2005, Judecatoria Dej a declinat competenta de solutionare a cererii formulate de Inspectoratul de Politie Judetean Salaj privind arestarea provizorie a condamnatei M.C. in favoarea Curtii de Apel Cluj.
Curtea de Apel Cluj, prin sentinta penala nr. 69 din 23 noiembrie 2005, a declinat competenta formularii cererii de arestare provizorie in vederea extradarii privind pe condamnata M.C. in favoarea Judecatoriei Dej, ca instanta de executare.
In urma conflictului negativ de competenta ivit, se constata ca Judecatoria Dej este competenta sa solutioneze cauza avand ca obiect cererea de arestare provizorie a condamnatei M.C., in vederea extradarii.
Conform art. 68 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, cererea de arestare provizorie in vederea extradarii este formulata de autoritatea judiciara emitenta a mandatului de arestare preventiva sau de executare a pedepsei inchisorii si se transmite Biroului National Interpol din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia de a o difuza pe canalele Organizatiei Internationale a Politiei Criminale (Interpol). Cererea de arestare provizorie in vederea extradarii poate fi transmisa si prin intermediul Ministerului Justitiei.
In cauza, M.C. a fost condamnata in fond de Judecatoria Dej, la o pedeapsa privativa de libertate; aceasta judecatorie, fiind instanta de executare, a emis mandatul de executare a pedepsei.
Cum potrivit prevederilor art. 68 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, cererea de arestare provizorie in vederea extradarii se formuleaza de autoritatea judiciara emitenta a mandatului de executare a pedepsei inchisorii, s-a stabilit competenta de solutionare a cauzei privind cererea de arestare provizorie in vederea extradarii condamnatei M.C. in favoarea Judecatoriei Dej.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri