Exceptie de neconstitutionalitate ridicata in fata instantei de apel. Recurs. Ridicarea unei noi exceptii de neconstitutionalitate in fata instantei de recurs Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
(I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 48 din 9 ianuarie 2007)
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea speciala. Judecata. Caile de atac ordinare. Apelul
Indice alfabetic:
- Drept procesual penal
- exceptie de neconstitutionalitate ridicata in fata instantei de apel
- ridicarea unei noi exceptii de neconstitutionalitate in fata instantei de recurs
- Legea nr. 47/1992, republicata, art. 29 alin. (6)
In cazul in care inculpatul a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate in fata instantei de apel, acesta nu poate ridica o noua exceptie de neconstitutionalitate, privind alte dispozitii legale, in fata instantei de recurs, investita cu solutionarea recursului declarat impotriva incheierii prin care instanta de apel a respins cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. In acest caz, inculpatul poate ridica o noua exceptie de neconstitutionalitate numai in fata instantei de apel, investita cu solutionarea in fond a apelului.
Prin incheierea din 25 septembrie 2006, Tribunalul Arad a respins cererea inculpatului B.G. privind sesizarea Curtii Constitutionale cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. VI din O. U. G. nr. 50/2006.
Tribunalul a retinut ca dispozitiile legale la care se refera exceptia invocata de inculpat nu au legatura cu solutionarea in fond a apelului cu care a fost investita instanta.
Hotararea a fost confirmata prin decizia penala nr. 1120/R din 25 octombrie 2006 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, prin care s-a respins ca nefondat recursul declarat de inculpat.
Decizia instantei de recurs a fost atacata de inculpat printr-un nou recurs, inculpatul aratand ca in fata Curtii de Apel Timisoara a invocat neconstitutionalitatea dispozitiilor de abrogare a art. 3859 alin. (1) pct. 171 C. proc. pen., iar instanta de recurs nu s-a pronuntat cu privire la aceasta noua exceptie invocata.
Recursul este inadmisibil.
Potrivit art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea prin care instanta, sesizata cu privire la neconstitutionalitatea unei prevederi legale, procedeaza la respingerea acesteia, poate fi atacata cu recurs la instanta imediat superioara.
Obiectul judecatii in recurs il constituie in exclusivitate verificarea legalitatii dispozitiilor instantei inferioare in legatura cu exceptia invocata de inculpat. De aceea, in fata instantei de recurs, chemata sa se pronunte asupra legalitatii cererii de sesizare a Curtii Constitutionale, nu se poate ridica o noua exceptie de neconstitutionalitate, a altor dispozitii legale, cu privire la care nu s-a pronuntat prima instanta. O noua exceptie de neconstitutionalitate trebuie sa fie invocata numai in legatura cu solutionarea fondului cauzei, in speta a apelului, si numai in fata instantei investite cu judecarea pricinii.
Critica privind nepronuntarea asupra unei cereri formulate de inculpat nu poate fi primita, intrucat instanta de recurs s-a pronuntat in limitele recursului cu care a fost investita si nu avea abilitarea functionala de a se pronunta asupra unei cereri formulate in afara cadrului procesual normal. Inculpatul va putea invoca exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 185 din Legea nr. 356/2006, de abrogare a dispozitiilor art. 3859 alin. (1) pct. 171 C. proc. pen., in fata instantei de apel, investita cu solutionarea pe fond a apelului.
In consecinta, recursul inculpatului a fost respins ca inadmisibil
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri