Saptamana aceasta, la 16 martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa trimita dosarul tortionarilor disidentului Gheorghe Ursu spre competenta solutionare la Curtea de Apel Bucuresti.
Conform Agerpres, instanta a dispus, totodata, incetarea procesului penal cu privire la George Homostean, fost ministru de Interne, pentru complicitate la savarsirea de infractiuni contra umanitatii.
Decizia poate fi atacata cu apel in ceea ce priveste solutia de incetare a procesului penal, insa este definitiva cu privire la dispozitia de trimitere a cauzei la Curtea de Apel Bucuresti.
In 24 februarie, magistratii instantei supreme au amanat, pentru 16 martie, procesul dupa ce unul dintre inculpati a cerut termen pentru a-si angaja avocat.
Totodata, aceeasi sursa mentioneaza ca judecatorii instantei supreme au luat in discutie atunci primul termen al dosarului in care sunt judecati tortionarii disidentului Gheorghe Ursu, moment la care fostul ofiter de securitate Vasile Hodis le-a solicitat magistratilor amanarea procesului pentru a-si putea angaja un aparator. In acelasi context a fost depusa la dosar adeverinta de la evidenta populatiei in care se arata ca George Homostean, inculpat si el in acest caz, a decedat.
Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca dosarul este foarte solid si ca tatal sau a fost asasinat politic.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
"A fost un dosar foarte bine alcatuit, am fost surprins de progresul care s-a facut in ultimii doi ani la Sectia Parchetelor Militare. Au gasit noi probe, noi martori care au fost dispusi sa vorbeasca acum, la 30 de ani de la evenimente. si-au gasit curajul, mai bine mai tarziu decat niciodata. Dosarul este foarte solid, inculpatii sunt nominalizati ca l-au torturat pe tatal meu, ca l-au anchetat in inchisoare desi era arestat pentru o cauza de drept comun. Am descoperit la CNSAS, recent, documente care arata ca Securitatea asa lucra. Era o metoda de a folosi pretexte de drept comun pentru a inchide, a tortura disidenti politici. Tatal meu a fost arestat si tinut la sediul Militiei, dar de fapt era anchetat de Securitate cat a fost arestat si torturat. A fost un asasinat politic intentionat. Asta au urmarit, sa nu mai iasa viu de acolo tocmai ca sa nu relateze regimul la care a fost supus in inchisoare", a spus Andrei Ursu, potrivit Agerpres.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri