Este posibil ca, in cadrul unui dosar penal in care a fost inceputa urmarirea penale impotriva unui faptuitor sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, sa se dispuna restituirea unor bunuri/lucruri catre partea vatamata si civila din dosar (respectivele bunuri au fost in realitate dobandite de faptuitor prin savarsirea infractiunii), in conditiile in care bunurile au fost vandute in mod fictiv de catre faptuitor catre un tert?
Poate invoca tertul o pretinsa buna credinta in ceea ce priveste posesia/proprietatea asupra respectivelor bunuri? Se poate paraliza in acest mod actiunea de restituire a lucrurilor catre partea vatamata si civila?
Cum se poate restabili situatia anteriroara savarsirii infractiunii in ceea ce priveste proprietatea asupra respectivelor bunuri? Este posibila o anulare a actului de vanzare-cumparare fictiv incheiat de faptuitor cu tertul? In ce conditii?.
Raspuns:
Cu privire la restituirea bunurilor produse prin savarsirea faptei prevazute de legea penala, care au fost folosite, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni sau bunurile dobandite prin savarsirea faptei prevazute de legea penala:
Art. 169 C.P.P prevede:
”Daca procurorul sau instanta de judecata constata ca lucrurile ridicate de la invinuit ori inculpat, sau de la orice persoana care le-a primit spre a le pastra, sunt proprietatea persoanei vatamate ori au fost luate pe nedrept din posesia sau detinerea sa, dispune restituirea acestor lucruri persoanei vatamate. Orice alta persoana care pretinde un drept asupra lucrurilor ridicate poate cere, potrivit dispozitiilor art. 168, stabilirea acestui drept si restituirea.”
Astfel tertul, invinuitul sau inculpatul, partea responsabila civilmente, precum si orice alta persoana interesata daca este de buna credinta, contra masurii asiguratorii luate si a modului de aducere la indeplinire a acesteia se pot plange procurorului sau instantei de judecata, in orice faza a procesului penal.
Hotararea instantei de judecata poate fi atacata separat cu recurs.
Cu privire la punerea in situatia anterioara:
Art. 170
Restabilirea situatiei anterioare
”Procurorul sau instanta de judecata poate lua masuri de restabilire a situatiei anterioare savarsirii infractiunii, cand schimbarea acelei situatii a rezultat in mod vadit din comiterea infractiunii, iar restabilirea este posibila.”
Orice contract incheiat cu incalcarea conditiilor cerute de lege pentru incheierea sa valabila este supus nulitatii, daca prin lege nu se prevede o alt a sanctiune, conform art. 1246 Cod civil . Nulitatea poate fi absoluta sau relativa. Nulitatea contractului poate fi constatata sau declarata prin acordul partilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<