Situl dedicat al EuRoQuod (Reteaua nationala de judecatori-coordonatori in materia dreptului UE) este functional
IN lanseaza websitul dedicat al retelei nationale de judecatori cooronatori in materia dreptului Uniunii Europene (EuRoQuod)
La 20 noiembrie 2012, INM a lansat situl EuRoQuod, care poate fi accesat la adresa www.euroquod.ro.
Situl, ca platforma a Retelei nationale de judecatori-coordonatori in materia dreptului Uniunii Europene, isi propune sa fie o sursa de informatii utila pentru magistratii care se confrunta cu chestiuni de aplicare a dreptului Uniunii Europene. Situl integreaza informatiile publicate anterior pe situl INM de catre membrii catedrei de drept al Uniunii Europene din INM.
Rubrica dedicata Retelei cuprinde informatii despre activitatile acesteia si noutati despre programele de formare in materia dreptului Uniunii Europene. Pagina principala este interfata pentru noutati din domeniu, de la stadiul diverselor cereri preliminare trimise de instantele din Romania si hotarari recente pronuntate de CJUE, pana la conferinte si publicatii relevante.
Rubrica dedicata cererilor preliminare cuprinde baza de date a cererilor preliminare trimise de instantele din Romania, precum si o sectiune de resurse pentru studiul trimiterilor preliminare.
Rubrica dosare tematice isi propune sa grupeze informatiile pe domenii, subdomenii si probleme specifice ivite in practica instantelor judecatoresti.
Reamintim ca EuRoQuod, Reteaua nationala de judecatori-coordonatori in materia dreptului Uniunii Europene reuneste 46 de judecatori, desemnati, pe baza de voluntariat, de catre curtile de apel in raza carora isi desfasoara activitatea si de catre Inalta Curte de Justitie si Casatie. Activitatea lor este coordonata la nivel central de Beatrice Andresan-Grigoriu, formator cu norma intreaga in cadrul INM, membru al catedrei de drept al Uniunii Europene. Obiectivul final este dezvoltarea unei retele formate din cate un judecator-coordonator din fiecare instanta din tara, de la toate gradele de jurisdictie, sau chiar din fiecare sectie, acolo unde necesitatile o impun.
EuRoQuod se doreste a fi un instrument care sa asiste magistratii in studiul individual al dreptului Uniunii Europene, sa ii ajute sa discearna cauzele in care este incident dreptul european de cele pur interne, sa evalueze si sa interpreteze hotararile preliminare anterioare ale Curtii de Justitie si, prin urmare, sa foloseasca mecanismul trimiterilor preliminare numai atunci cand este necesar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<