Situl dedicat al EuRoQuod (Reteaua nationala de judecatori-coordonatori in materia dreptului UE) este functional
IN lanseaza websitul dedicat al retelei nationale de judecatori cooronatori in materia dreptului Uniunii Europene (EuRoQuod)
La 20 noiembrie 2012, INM a lansat situl EuRoQuod, care poate fi accesat la adresa www.euroquod.ro.
Situl, ca platforma a Retelei nationale de judecatori-coordonatori in materia dreptului Uniunii Europene, isi propune sa fie o sursa de informatii utila pentru magistratii care se confrunta cu chestiuni de aplicare a dreptului Uniunii Europene. Situl integreaza informatiile publicate anterior pe situl INM de catre membrii catedrei de drept al Uniunii Europene din INM.
Rubrica dedicata Retelei cuprinde informatii despre activitatile acesteia si noutati despre programele de formare in materia dreptului Uniunii Europene. Pagina principala este interfata pentru noutati din domeniu, de la stadiul diverselor cereri preliminare trimise de instantele din Romania si hotarari recente pronuntate de CJUE, pana la conferinte si publicatii relevante.
Rubrica dedicata cererilor preliminare cuprinde baza de date a cererilor preliminare trimise de instantele din Romania, precum si o sectiune de resurse pentru studiul trimiterilor preliminare.
Rubrica dosare tematice isi propune sa grupeze informatiile pe domenii, subdomenii si probleme specifice ivite in practica instantelor judecatoresti.
Reamintim ca EuRoQuod, Reteaua nationala de judecatori-coordonatori in materia dreptului Uniunii Europene reuneste 46 de judecatori, desemnati, pe baza de voluntariat, de catre curtile de apel in raza carora isi desfasoara activitatea si de catre Inalta Curte de Justitie si Casatie. Activitatea lor este coordonata la nivel central de Beatrice Andresan-Grigoriu, formator cu norma intreaga in cadrul INM, membru al catedrei de drept al Uniunii Europene. Obiectivul final este dezvoltarea unei retele formate din cate un judecator-coordonator din fiecare instanta din tara, de la toate gradele de jurisdictie, sau chiar din fiecare sectie, acolo unde necesitatile o impun.
EuRoQuod se doreste a fi un instrument care sa asiste magistratii in studiul individual al dreptului Uniunii Europene, sa ii ajute sa discearna cauzele in care este incident dreptul european de cele pur interne, sa evalueze si sa interpreteze hotararile preliminare anterioare ale Curtii de Justitie si, prin urmare, sa foloseasca mecanismul trimiterilor preliminare numai atunci cand este necesar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<