In ultimele zile am auzit non-stop despre cum s-a rezolvat problema din Justitie, s-a semnat Pactul cerut de toata lumea si instantele au votat sa se intoarca la munca. Ei bine insa nu e chiar asa. Procentual, doar 12% din instante au votat efectiv pentru reluarea activitatii? Vi se pare un procent mare?
Noua nu. Din cele 240 de instante din tara, 27 au votat deja in cadrul Adunarilor generale ale judecatorilor reluarea activitatii. Restul vor lua o decizie abia saptamana aceasta sau chiar mai tarziu. Intre timp, totul ramane blocat. Ba chiar sunt instante care au hotarat ca sunt de acord sa suspende protestele dar incepand cu data de 31 octombrie, 21 noiembrie, 15 decembrie sau chiar mai tarziu. Pentru ziua de luni, 28 septembrie, sunt asteptate Adunari Generale la foarte multe dintre tribunale sau curti de apel, printre ele si Inalta Curte de Casatie si JustiTie, Tribunalul Bucuresti si judecatoriile din Capitala.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Ramane insa in discutie un aspect foarte interesant. Multe dintre instante au decis sa continue protestul sub forma refuzului desemnarii judecatorilor in birourile electorale. Si aici revine in discutie o tema lansata recent, sub forma de zvon. Sunt folositi magistratii pentru o lupta politica, mai precis amanarea sau influentarea alegerilor? Ramane de vazut, cert este ca problema este una cu adevarat serioasa, dat fiind ca si Minsterul Justitiei s-a repliat si se gandeste la o solutie de inlocuire a lor din Birourile Electorale, tocmai pentru a evita acest boicot.
In rest, de salutat semnarea Pactului pentru Justitie, dar nu uitati ca PDL si Ministerul Justitiei nu si-au dat girul oficial. Asadar lupta continua. Aplicarea si respectarea standardelor europene si jurisprudenta Curtti Europene a Drepturilor Omului, finantarea sistemului judiciar cu 1% din PIB, transferarea atributiilor Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor) la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dimensionarea schemei de personal in functie de volumul de activitate - toate sunt principii foarte frumoase si bine scrise. Pe cat punem pariu ca ele vor fi uitate la 5 zile dupa alegeri?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri