Lansarea de lampioane revine in atentia publica, dupa ce un bloc aflat in constructie a ars in Bucuresti. Acestea s-ar putea sa fie supuse unor noi reguli.
Dupa ce un bloc din Bucuresti aflat in constructie a ars din cauza unui lampion lansat de la o petrecere, primarul Sectorului 1 a solicitat noi reguli cu privire la comercializarea si utilizarea acestora.
"La ultimul etaj al blocului care a luat foc aseara in Sectorul 1 erau depozitate butoaie cu smoala. Am aflat de la autoritati ca incendiul a pornit de la niste lampioane lansate la o petrecere de langa bloc. In prezent blocul nu este locuit... daca ar fi fost posibil ca acum am fi asistat la o tragedie", a afirmat Clotilde Armand.
Potrivit primarului Sectorului 1, trebuie luate masuri urgente din partea autoritatilor pentru comercializarea si utilizarea lampioanelor.
"Pentru ca data viitoare s-ar putea sa nu mai avem noroc", a adaugat Armand.
Un incendiu s-a produs, sambata seara, la un bloc in constructie de pe strada Parcului din Bucuresti. Incendiul s-a manifestat cu mari degajari de fum, iar martorii vorbeau despre un zgomot puternic care s-a auzit, asimilat unei explozii.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a dispus, sambata seara, verificari ale imobilului din strada Parcului nr. 20.
Reguli aplicabile in prezent pentru lampioane
Avand in vedere faptul ca lampioanele zburatoare sunt propulsate de aerul cald generat de flacara produsa dupa aprinderea unui element combustibil, se vor respecta prevederile art. 97 alin.(1) din Normele generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007, potrivit carora „utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa...”.
Totodata, in situatia desfasurarii activitatii de lansare a lampioanelor zburatoare, se recomanda respectarea urmatoarelor reguli minimale:
- respectarea instructiunilor producatorului de utilizare in siguranta a lampioanelor zburatoare;
- lampioanele zburatoare vor fi lansate doar de catre persoane adulte responsabile, care in prealabil s-au informat asupra modului de utilizare in siguranta a acestora;
- lampioanele zburatoare se vor lansa numai in spatii exterioare deschise, largi, la distanta mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrica sau pentru alte utilitati pozate suprateran, constructii, in general inalte si foarte inalte (inclusiv balcoane, copertine, terase, reclame etc.) sau alte zone potential a fi puse in pericol;
- lampioanele zburatoare nu se vor lansa la o distanta mai mica de 10 km de orice aeroport sau cale rutiera circulata, lumina acestora putand fi interpretata ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atentia pilotilor sau conducatorilor auto;
- lampioanele zburatoare se vor lansa numai in conditii meteo favorabile (fara vant). In cazul in care vantul bate usor, este necesara asigurarea asupra faptului ca lampioanele zburatoare lansate nu se vor deplasa deasupra participantilor la evenimente, cladirilor, arborilor, aeroporturilor, soselelor circulate sau in orice alta zona unde acestea pot genera incidente cu efecte negative asupra vietii, bunurilor si mediului;
- se va asigura dotarea locului de desfasurare a evenimentului cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea actiona operativ in caz de incendiu.
In situatiile in care aceste recomandari nu sunt respectate se poate ajunge la raspundere penala, in urma unei anchete.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Se doreste sa se angajeze cineva in domeniul licitatiilor. Exista un cod COR in domeniul acesta care nu prevede studii universitare finalizate, adica diploma de licenta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 3 angajati au savarsit o abatre disciplinara, prin omisiunea unor actiuni mentionate in fisa postului au produs niste pabube materiale. Se poate crea o cercetare disciplinara comuna pentru toti 3? Referatul de sesizare poate fi comun sau trebuie individual? Mentionez ca faptele au legatura unele cu altele.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<