Biroul Electoral Central (BEC) a publicat rezultatele finale pentru alegerile europarlamentare 2019 si referendumul pe tema Justitiei. Cine pleaca la Bruxelles?
Alegerile europarlamentare au inregistrat la nivelul intregului continent cea mai mare prezenta din ultimii 40 de ani. Noua legislatura are un mandat bine definit si clar, asadar vor fi obligati sa legifereze in interesul intregii uniuni.
Castigatori ai acestor alegeri raman candidatii PNL, urmati de PSD si USR-PLUS.
Diferenta dintre PSD si USR-PLUS este extraordinar de mica. Expertii electorali sustin ca daca programul ar fi fost prelungit, USR-PLUS ar fi fost pe locul 2.
Situatia procentelor se prezinta in felul urmator:
Prezenta finala la urne a fost de 49,02%, adica si-au exprimat optiunile 8.954.959 de romani. Din mediul urban au votat 5.140.737 romani si din mediul rural au fost 3.814.222 de voturi.
Asadar, PNL va trimite 10 europarlamentari, PSD 8 europarlamentari, USR-PLUS 8 europarlamentari, Pro Romania, PMP si UDMR cate doi fiecare.
Lista initiala cu cei care vor fi in Parlamentul European din partea Romaniei este:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Niciun candidat independent nu a reusit sa intruneasca numarul necesar de voturi (prag de 3%).
Lista aceasta poate suferi modificari, asadar ramane de vazut daca renunta cineva la acest post.
Situatia locurilor obtinute de grupurile politice in Parlamentul European este urmatoarea:
Referendumul pornit de Klaus Iohannis a depasit cvorumul de prezenta de 30% si a obtinut si criteriul de valabilitate cu privire la cele 25% din voturi valabil exprimate.
Au votat 7.541.311 de romani, adica 41,28%. SIngurul judet unde referendumul nu a intrunit cvorumul este Vaslui.
Referendumul pentru Justitie a produs deja efecte juridice, intrucat a intrunit conditiile pentru a fi validat. Acesta blocheaza orice initiativa a Parlamentului sau a Guvernului cu privire la amnistie si gratiere pentru infractiuni de coruptie. In plus, nu se vor mai putea da OUG-uri pe nimic din Justitie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri